piątek, 15 lutego 2013

Kurczak z cieciorką i ryżem

Kurczak z cieciorką i ryżem

- aksamitny smak mleczka kokosowego z charakternym tymiankiem

Składniki:
  • 50 g masła
  • 8 nóżek kurczaka (lub innych części kurczaka - ok. 1 kg)
  • 1 średnia cebula drobno posiekana (biała lub czerwona)
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 świeża papryczka chilli (czerwona), drobno posiekana, bez gniazda nasiennego
  • 1 średnia czerwona papryka pokrojona na 1,5 cm kawałki
  • 200 g białego długoziarnistego ryżu (1 szklanka)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 1 łyżka suszonego tymianku (oryginalnie w przepisie był zalecany świeży)
  • 400 g cieciorki z puszki, odcedzonej i wypłukanej
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 500 ml bulionu z kurczaka (2 szklanki)
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1. Rozpuść masło na patelni i smaż kurczaka przez 5 minut, aż zarumieni się na całej powierzchni.

2. Dorzuć cebulę, chilli i paprykę, smaż aż zmiękną. Dosyp ryż i duś przez następne 2 minuty. Stale mieszaj - tak aby cały ryż został pokryty masłem.

3. Dodaj wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę i dolej mleczko kokosowe. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

4. Do buliony dosyp nitki szafranu i przelej jedną szklankę na patelnię. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut. Dolewaj kolejno pozostałą szklankę bulionu.

5. Wyłóż potrawę do naczyń (wychodzi na 4 porcje) i udekoruj szczypiorkiem.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz