wtorek, 11 czerwca 2013

Hummus

Hummus

- potrawa niezgody między Libanem a Izraelem


Oryginalnie pochodzi z Libanu, jednakże Hummus jest bardzo popularną przekąską na Bliskim Wschodzie w kuchni żydowskiej i arabskiej. Jak głosi legena została stworzona przez sułtana Saladyna za czasów wypraw krzyżowych. Mus z ciecierzycy nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale występuje w wielu wariantach. Sposób sporządzenia pasty jest kością kulinarnej niezgody między Izraelem a Libanem - oba kraje uważają, że ich metoda jest tą właściwszą. Największym eksporterem hummusu jest Izrael, co mają za złe Arabowie, oskrażając Izrael, ze rości sobie prawa i przywłaszczył nazwę potrawy. Libańczycy bezskutecznie powzięli próby zastrzeżenia nazwy "hummus" i prawa do jej korzystania. Hummus nie jest skomplikowaną potrawą do przygotowania - jej podstawowe składniki to: ciecierzyca, czosnej, tahini, czyli pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy. Hummus jest bardzo lubiany przez wegeterian. Jest świetną alternatywą dla masła, smakuje bardzo dobrze z samym pieczywem, ale także idealnie pasuje do kanapek z jajkiem i warzywami.



Składnki:
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki 
  • 70-80 ml zimnej przegotowanej wody 
  • szczypta


Przygotowanie:

  1. Przygotuj pastę tahini: Wsyp ziarna sezamu na patelnie i upraż. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Kiedy nasiona lekko zbrązowieją wyłącz ogień. Uprażony sezam odstaw do ostudzenia, następnie za zblenduj. Dodaj do sezamu oliwę i dokładnie zmiskuj.
  2. Do powstałej pasty dodaj kolejno olej sezamowy, czosnek oraz sok z połowy ctryny - zmiksuj blenderem do powstania jednolitej masy. Następnie dodawaj sukcesywnie ciecierzycę, wodę i przypraw solą.


 Przepis zaczerpnięty z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz