niedziela, 31 marca 2013

Apple Crumble

Apple Crumble

- czyli kruszonka z jabłkiem



Apple Crumble to danie o korzeniach brytyjsko-irlandzkich. Ciasto jest stosunkowo młode pierwsze wzmianki pochodząc z połowy XIX wieku. Apple Crumble lub jak Amerykanie nazywają Apple Crisp to bardzo prosta potrawa, na którą składają się jabłka wyłożone na dnie i posypka składająca się z mieszanki mąki, cukru i masła. W innych wersjach można spotkać na wierzch wyłożone płatki owsiane, orzechy, migdały, czy już gotowe pokruszone ciastka. Kruszonka stała się popularna podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało wielu składników potrzebnych do ciasta - wtedy zamiast mąki stosowano bułkę tartą. Obecnie istnieje mnóstwo odmian i szkół wykonania apple crumble, tutaj przedstawiam przepis najprostszy. Kruszonkę z jabłkiem najlepiej spożywać z kremem, np. custard lub lodami waniliowymi.



Składniki:
  • 4-6 jabłek (użyłam szarej renety)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 kropla aromatu waniliowego
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • ewentualnie: sok z połowy cytryny (szara reneta jest raczej kwaśną odmianą, zatem pominęłam)


Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i podziel na ćwiartki. Pokrój na plasterki grubości około 1 cm. Ułóż jabłuszka w żaroodpornym naczyniu. Posyp je gałką, cynamonem oraz cukrem, oprósz startym imbirem i skrop ewentualnie cytryną.
* Jeżeli używasz jabłek, które mają twardy miąższ, warto je wpierw przełożyć do garnka razem z 4 łyżkami cukru i wodą i gotować je do miękkości przez około 5-8 minut, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.


2. Mąkę wymieszaj  z cukrem i utrzyj palcami z masłem. Gdy kruszonka stanie się w miarę jednolita i będzie przypominać okruchy chleba - wysyp ją równomiernie do naczynia z jabłkami. Możesz lekko przycisnąć. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Kruszonka powinna nabrać rumianego koloru.


3. Apple Crumble powinno się podawać jeszcze ciepłe, a najlepiej gorące. Można je także spożywać na chłodno, aczkolwiek lepiej smakuje w gorącej propozycji. Deser można podgrzewać w mikrofalówce i podawać z bitą śmietaną, czy lodami.





Smacznego!




sobota, 30 marca 2013

Babka Herbaciana

Babka Herbaciana

à la wielki doughnut


Jak głosi legenda babka została przypadkowo wynaleziona przez króla Stanisława Leszczyńskiego, podczas gdy znajdował się na wygnaniu. Król Polski był osobą bardzo wybredną i nie odpowiadały mu ciasta owocowe, które mu wówczas serwowano. Jego zdaniem owe ciasta były zbyt suche. Nakazał dodać rumu do ciasta, aby wzmocnić jego smak. Nazwa tego popularnego ciasta, wcale nie wywodzi się od obyczajowego określenia kobiety, ale od "Ali-Baby" - bowiem wstępnie właśnie tak nazywano babkę. Powodem nazwy były składniki ciasta - a dokładnie wysoka zawartość owoców, orzechów - które były  przedmiotem handlu z Turcją. Babkę zwyczajowo piecze się w Niedzielę Wielkanocną. Tradycyjna babka nie posiada nadzienia i przeszklona jest lukrem. Jedynym ciastem, jakie piekła moja babcia była babka drożdżowa. Ta drożdżowa nie jest, do poprawnego wyglądu też można się przyczepić - niemniej jednak pierwsze koty za płoty. 



Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mocnej herbaty earl-grey
  • 1 garść rodzynek
  • 5 łyżek masła (80 g)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:
  1. W garnku zagotuj kubek herbaty. Włóż opłukane rodzynki (dodatkowo namoczyłam je wcześnie w aromacie waniliowym) do garnka z herbatą i doprowadź do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia.

  2. Utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj żółtka oraz otartą skórkę z cytryny z solą. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz wszystkie składniki ze sobą i dobrze wymieszaj. Dodaj herbatę z rodzynkami i wymieszaj energicznie łyżką do powstania jednolitej masy.

  3. Gotowe ciasto przełóż do formy babkowej wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez czas 50-60 minut.
  4. Ostudzoną babkę wyłóż formą do góry. Przygotuj lukier - wymieszaj ze sobą cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Swobodnie rozlej po babce. Ewentualnie możesz użyć posypki, ale jak widać przyniesie to raczej efekt przysmaku amerykańskich policjantów, czyli doughnut. 





Proporcje składników, jakich użyłam, okazały się być za małe na formę, którą się posłużyłam. Najlepiej użyć mniejszej formy do babek, niż tortownicy z dziurką. Dzięki herbacie babka przybrała piękny brązowy kolor. Mam nadzieję, że Wam wyjdzie w sam raz i nieco bardziej wyrośnie!



Smacznego!





środa, 27 marca 2013

Hot Cross Buns


Bułeczki z krzyżem 

- jedzone w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek


Hot Cross Buns to tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc bułeczki z rodzynkami lub porzeczką rodem z Wielkiej Brytanii. Cechą charakterystyczną jest lukrowany krzyż symbolizujący Ukrzyżowanie Jezusa. W 1592 roku, za czasów panowania Elżbiety I, wydano dekret zabraniający sprzedaży bułeczek za wyjątkiem okresu Wielkiego Piątku, czy Bożego Narodzenia. Karą za złamanie przepisu była konfiskata majątku. W tym okresie bułeczki z krzyżem były pieczone głównie w zaciszach domowych. Kolejne próby powstrzymania sprzedaży miały miejsce jeszcze w XVII wieku. Krąży wiele przesądów wokół Hot Cross Buns m.in. mówiące o właściwościach leczniczych bułeczek. Mówi się, że nakarmienie odrobiną bułeczki chorego, pomaga mu odzyskać zdrowie. Dzielenie się krzyżową bułką umacnia przyjaźń przez cały rok, jeśli tylko dzieląc się wypowie się frazę: "Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be". Jeżeli ktoś z Was wybiera się w podróż za morze, niech koniecznie weźcie ze sobą bułeczkę - uchroni przed niebezpieczeństwem! Hot Cross Buns zawieszone w kuchni pełnią w kuchni funkcję amuletu - mówi się, że chronią przed pożarami i zapewniają perfekcyjne wypieki pieczywa w danym domostwie. Historia i ciekawostki związane z Hot Cross Buns są wyjątkowe. Dlatego dla własnego dobra - skuś się:





Składniki na 12 bułeczek:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży  suchych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki letniej wody
  • 200 g rodzynek
 Lukier:

  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • woda
Syrop:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz cukier. Wyrabiamy rękami, dodając stopniowo wodę, tak aby ciasto zrobiło się sprężyste i nie lepiło się. Dodajemy ciepłe roztopione masło, następnie rodzynki. Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość.
  2. Ciasto dzielimy na 12  kulek wielkość dłoni, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  3. Nacinamy bułeczki tworząc krzyż. W to miejsce nakładamy lukier łyżeczką lub rękawem do kremów.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy do ostudzenia.
  5. Smarujemy  syropem. Dzielimy na części jeśli się skleiły.

Lukier: Mieszamy składniki dodając stopniowo wodę, tak by powstała kleista masa.

Syrop: Mieszamy wodę z cukrem i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu.



Wykonanie oparte o przepis zawarty w blogu Just my Delicious
Smacznego!



Spaghetti napoletana

Spaghetti po neapolitańsku

- szybkie i lekkie danie dla dwojga


Spaghetti to druga potrawa-godło Włoch, tuż obok pizzy. Podstawę spaghetti stanowi prosty, dochodzący do 80 cm długości makaron. Makaron w powszechnej sprzedaży mierzy około 20-25 cm. Historia spaghetti zaczyna się na Sycylii i sięga XII wieku. Popularność makaronu na terenie całego kraju nastąpiła dopiero w XIX wieku, kiedy zaczęły powstawać fabryki umożliwiające masową produkcję makaronu na rynku włoskim. Długie nitki makaronu powstają z twardej odmiany mąki pszennnej zwanej durum. Makaron powinien być ugotowany koniecznie al dente, a podany na stół prosto z wrzącej osolonej wody. Są trzy sztampowe potrawy z makaronem spaghetti: bolognese - z mięsem mielonym, carbonara - z boczkiem oraz napolitana - bez mięsa.W obrębie Neapolu spaghetti je się wyłącznie łyżką i widelcem, natomiast w pozostałych regionach Włoch używa się  noża i widelca. 



Składniki:
  • 2 x 400 g pomidorów z puszki
  • 30 g masła
  • 1  łyżka oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 250 g makaronu spaghetti (1/2 opakowania)

Przygotowanie:

1. Rozdrobnij pomidory w puszce.

2. W dużym rondlu podgrzej masło i oliwę. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę nieustannie mieszając. Do rondla wlej pomidory i zagotuj. 

3. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos wyparuje, zmniejszając objętość o połowę (około 40 minut). Zmieszaj z bazylią i pietruszką.


4. W międzyczasie ugotuj makaron al dente (czyli przez około 7 minut) w dużym garnku osolonej wrzącej wody. Odcedź i wymieszaj makaron z sosem.


5. Podawaj przyozdobione listkami bazylii. 



Smacznego!







wtorek, 26 marca 2013

Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem

- Marysia z piekarnika do lodówki uciekła

Szpinakowa rolada stała się wyjątkowo trudna do osadzenia w jej na mapie. Wertując fale internetu wzdłuż i wszerz wszelkie pogłoski prowadziły w rejon Morza Śródziemnego. Kilka przesłanek prowadziło do Włoch.  Zatem tu osadzona została niepewnie. Danie jest stosunkowo lekkie. Idealnie spełnia się w roli zakąski.



Składniki:

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • pieprz, sól
Farsz:
  • 300 g serka kremowego typu Almette, Ricotta, Filadelfia
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ewentualnie przyprawy do smaku: pęczek koperku, suszona bazylia lub oregano
Przygotowanie:

1.  Umyj szpinak, a następnie rozdrobnij go za pomocą blendera. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, zazwyczaj wystarczy go jedynie rozmrozić. Wyłóż szpinak do rondelka i duś go na małym ogniu, tak długo aż wyparuje z niego woda. Dodaj drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.

2. Ubij z białek sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodaj żółtka, a potem stopniowo pianę z białek, mieszaj delikatnie do utworzenia jednolitej masy. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia na blasze i piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z pieca, przewróć na drugą stronę i pozostaw do wystygnięcia.

3. Posmaruj ciasto równomiernie serkiem skropionym cytryną i ułóż kawałki łososia, posypując koperkiem, bazylią lub oregano. Zwiń roladę i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zasadniczo im dłużej czasu spędzi w lodówce tym lepiej, po upływie godziny jest już jadalna. Pokrój ją na plasterki i podaj.






Autor: Kiane
Smacznego!





Pizzetta

Pizzetta

- czyli mała pizza w dwóch odsłonach


Pizzetta dosłownie oznacza małą pizzę. Jest także leniwszą wersją pizzy. Zamiast przygotowanego z sercem sosu pomidorowego, zastosowany został koncentrat pomidorowy. Ciasto pachnące drożdżami, jest bardzo podstępne, kusi do ostatniego kęsa, nawet gdy miejsca w żołądku brak. Na kolację w sam raz.




Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/6 szklanki oliwy

    + 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
    + 1 łyżeczka suchego oregano
    + ewentualnie 1/4 szklanki startego żółtego sera

Przygotowanie:

1. W małej misce połącz drożdże, cukier i wodę. Przykryj miseczkę i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut - drożdże powinny się w tym czasie spienić. Do większej miski wsyp mąkę i połącz ją z solą. Dodaj drożdże oraz oliwę. Wymieszaj i ugnieć na miękka masę na lekko oprószonym mąką blacie. Kiedy ciasto zrobi się gładkie i elastyczne, przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na nie mniej niż pół godziny aby ciasto wyrosło.



2. Wyrób ciasto na oprószoną mąką blacie, aż będzie gładkie.  Podziel na dwie części i rozwałkuj każdy placek.



3. Na każdym placku rozsmaruj połowę małej puszki koncentratu pomidorowego (po 2 łyżeczki na placek). Oprósz oregano.



Pizzetta z anchois: 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 4 grubo pokrojone fileciki anchois
  • 2 cienko pokrojone większe czarne oliwki
  • 1/2 łyżeczki drobno poszatkowanej natki pietruszki

Pizzetta z  jalapeño:
  • 4 plasterki białej cebuli podzielone na pół
  • 2 duże czarne oliwki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 marynowana papryczka jalapeño, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w cienkie paseczki
  • 4 plasterki wędzonego boczku

4. Posyp każdą z pizzettek startym żółtym serem, rozłóż składniki równomiernie po powierzchni ciasta. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez maksymalnie 15-20 minut nie dłużej, bo ciasto może niemiłosiernie stwardnieć!




Smacznego!



niedziela, 24 marca 2013

Tortilla

Tortilla

zawijana z kurczakiem i awokado

Tortilla w Polsce jest określeniem dla dwóch zupełnie różnych potraw. Znaczenie pierwsze określa hiszpańską tortillę - rodzaj grubego omletu. Drugie znaczenie tortilli, odnosi się do tortilli meksykańskiej - rodzaju płaskiego okrągłego placka na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. Sama nazwa została nadana przez Hiszpanów, którzy odkryli ten rodzaj pieczywa wśród Azteków w XVI wieku. Samo słowo pochodzi od hiszpańskiego słowa "torta", które oznacza nic innego jak tort.  Tortilla w Meksyku pełni funkcję pieczywa, jest także  bazą, czy  dodatkiem wielu potraw. 





Składniki:
  • 1 grubo pokrojony pomidor
  • 1 grubo pokrojone małe awokado
  • 1/2 pokrojone w talarki małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki grubo pokrojonych liście świeżej kolendry (nie użyłam)
  • 1/2 szklanki salsy pomidorowej
  • 1 pierś pokrojonego na drobne kawałki usmażonego kurczaka
  • 2 duże pszenne tortille

Salsa pomidorowa:
  • 2 drobno posiekane nieduże pomidory - obrane ze skóry
  • 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeño chilli (użyłam zwykłej zielonej papryczki chilli)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych liści świeżej kolendry - z braku laku użyłam liści pietruszki
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki (cytryny)
Przygotowanie:

1. Przygotuj salsę pomidorową - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki.

2. W jednym naczyniu wymieszaj pomidory, awokado, pietruszkę, salsę pomidorową oraz kurczaka.

3. Nałóż na każdą tortillę przygotowane wcześniej nadzienie i zawiń ciasno tortillę podwijając dno do góry, tak aby nadzienie nie wypadło.






Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!





sobota, 23 marca 2013

Tamarind Stir-Fried Chicken

Smażony kurczak z tamaryndowcem

- smażony na szybko, dla czterech osób

Stir-frying to charakterystyczny dla kuchni dalekowschodnich sposób smażenia potraw. Technika polega na szybkim smażeniu składników na silnym ogniu, z jednoczesnym energicznym mieszaniem dania. Mięso pokrojone powinno być na cienkie plasterki, podobnie co warzywa.
Tamaryndowiec pochodzi ze wschodniej Afryki, ale wyjątkowo dobrze odnalazł się w kuchni azjatyckiej. Młode owoce tamaryndowca są bardzo kwaśne, starsze - słodsze. Tamaryndowiec, to cenione drzewo ze względu na wachlarz jego zastosowań. Owoce jadalne stosowane w sztuce kulinarnej, drewno wysoko cenione ze względu na piękną czerwonawą barwę, odporność i twardość.  Ponadto z nasion wytwarza się biżuterię, a proszek z nasion służy jako krochmal. Dodatkowo, pulpa wytwarzana z owoców służy do domowego farbowania tkanin. A nam posłuży do przygotowania ciekawej w smaku potrawy:




Składniki:
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 500 g piersi kurczaka, pokrojonych na cienkie plastry
  • 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/2 większej lub 1 mniejsza świeża papryczka chilli, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki (użyłam z cytryny)
  • 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam rzepakowego)
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie talarki
  • ewentualnie: 1/2 szklanki liści świeżej kolendry, luźno wysypanych (nigdzie nie mogłam dostać)
Przygotowanie:

1. W garnku z osolonym wrzątkiem ugotuj ryż do miękkości  i odcedź.

2.  W średniej wielkości misce wymieszaj kawałki kurczaka z tamaryndowcem, czosnkiem, chilli, cukrem oraz sokiem z cytryny lub limonki.

3. Podgrzej w woku, czy patelni olej i smaż kurczaka partiami, mieszając aż mięso się usmaży. Następnie podsmaż oddzielnie cebulę aż zmięknie. Dołóż na ugotowany wcześniej ryż i delikatnie wymieszaj.

4. Wyłóż ryż na talerze, na to połóż usmażonego kurczaka,posyp kolendrą i udekoruj kawałkiem cytryny.



Przydatne informacje: Koncentrat z tamaryndowca zakupiłam w sklepie sieci "Kuchnie Świata".
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita



Smacznego!





Chicken Noodle Soup

Wietnamski rosół z pierożkami z kurczakiem

 - oraz kapustą Baby Bok Choy

Niemalże każdy naród może się pochwalić swoją receptura na Rosół.  Zupa ta jest kulinarną wariacją na bazie wywaru z kurczaka. Dodaje się najróżniejszych warzyw. W niniejszym przepisie - wersja wietnamska z ciężką do zdobycia w Polsce (mimo, że jest uprawiana także w Europie), a popularną w Azji kapustą baby bok choy. Kapusta chińska pochodzi z Azji wschodniej. Jest popularnym dodatkiem do zup. Zielarz dynastii Ming Li Shizhen badał wartości lecznicze kapusty - zawiera dużo witaminy A oraz C. Rosołek najlepszy na przeziębienie, a ten wyjątkowo! Egzotycznie i zdrowo!



Składniki:
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
  • 1 średnia marchewka,grubo pokrojona
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 250 ml wody
  • 4 kostki rosołowe
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 cm startego korzenie imbiru
  • 2 kapusty baby bok choy, grubo posiekane
  • 1 dymka, pokrojona na cienkie talarki
  • 1 snopek cienkiego makaronu ryżowego
Pierożki:
  • 150 g mięsa z kurczaka (mielone lub z piersi)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (użyłam rzepakowego)
  • 1 łyżka drobno posiekanej dymki
  • ciasto (1 szklanka mąki, 1/4 szklanki wrzątku, 1/8 szklanki wody, łyżeczka oleju)


Przygotowanie:

1. Do dużego rondla włóż cebulę, seler, marchew, liście laurowe, pieprz, dodaj kostki rosołowe. Zalej wodą. Doprowadź wywar do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu gotuj bez przykrycia przez kolejną 1-1,5 godziny.

3. W międzyczasie przygotuj pierożki. W średniej misce wymieszaj składniki na farsz: mięso, sos sojowy, olej i dymkę. Ciasto przygotuj według instrukcji podanych w tym przepisie: przepis na pierożki won-ton. Wykonaj okręgi ze szklanki z ciasta i na każdym kawałku ułóż nadzienie po środku i posklejaj krawędzie ciasta wcześniej umoczone wodą.




3. Przecedź rosół przez sito - oddziel wywar od warzyw. Warzywa już są nie potrzebne. Do wywaru dodaj sos sojowy, czosnek i imbir. Doprowadź ponownie do wrzenia. 

4. Dołóż makaron, pierożki i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut na niewielkim ogniu - aż do wypłynięcia pierożków. Przed podaniem dodaj do rosołu grubo poszatkowaną kapustę baby bok choy oraz szczypiorek.

Informacje przydatne: chińską kapustę baby bok choy zakupiłam w Warszawie na bazarze przy ul. Bakalarskiej w sklepie z żywnością azjatycką "Smaki Azji".

Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

Bruschetta

Bruschetta

- grzanki z oliwą z czosnkiem, pomidorami oraz bazylią

Bruschetta sięga historią XV w. Jest to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej. Jest bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu przekąską, tłumaczy to jej ogromną popularność nie tylko we Włoszech. Pierwotnie była prostym posiłkiem włoskich rolników. Tu wysnuwa się teza, która głosi, że bruschetta została stworzona przez pracowników tłoczni przy plantacjach oliwek. W czasie długich godzin monotonnej pracy ich posiłkiem często był opiekany chleb, polewany oliwą i posypany solą. Podobnie jak w przypadku wielu powszechnie znanych rarytasów, tak i bruschetta jest trudna do jednoznacznego zlokalizowania na mapie. Na pewno pochodzi z centralnych lub południowych części Wloch. 2 lutego w regionie Umbria obchodzone jest święto bruschetty (Sagra de la bruschetta).



Składniki:
  • 1 nieduża bułka pszenna
  • oliwa (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 średniej wielkości pomidor 
  • listki bazylii
  • sól, ewentualnie świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Pomidora sparz we wrzącej wodzie i obierz ze skóry. Drobno posiekaj i odstaw do miseczki.

2. Pokrój bułkę na średnio-grube kromki. Suto skrop oliwą z obu stron i zrumień na rozgrzanej wcześniej patelni. Rozsmaruj po odrobinie połowę pasty z czosnku na każdej kromce pieczywa. Kromki dzięki temu zyskają na aromacie.



3. Do miski z drobno pokrojonym pomidorem dodaj resztę czosnku oraz poszatkowane liście bazylii (ilość dowolna). Dodaj soli i ewentualnie pieprzu. Zdejmij z patelni jeszcze ciepłe kromki i na każdej wyłóż pomidory z bazylią. Najlepiej konsumować, kiedy są jeszcze ciepłe.



Smacznego!