środa, 13 sierpnia 2014

Kwiaty cukinii z czosnkiem

Kwiaty cukinii z czosnkiem

w oliwie, z ciabattą i szynka parmeńską


Cukinia jest warzywem od kilkunastu lat łatwo dostępnym w Polsce i trzeba przyznać, coraz bardziej popularnym w naszej rodzimej kuchni. Nie jest to jednak polskie warzywo, cukinia pochodzi z Włoch. Jest genetycznie bardzo młoda, bo narodziła się dopiero w XIX wieku. Po włosku zucchini znaczy mała dynia - bo właśnie z tego warzywa się wywodzi. Cukinie można przyrządzać na wiele sposobów. Każdy ma swój ulubiony. Jak w przypadku niewielkiej ilości warzyw, tak z cukinii wykorzystuje się także jej kwiaty w celu konsumpcyjnym. Są jak najbardziej jadalne. Podaje się je w cieście, dusi, a także faszeruje i smaży. Już od dawna chodziły mi po głowie, więc jak tylko zobaczyłam na targu od razu zakupiłam. Smak jakby nie było cukinii. Ostatecznie, jeżeli chodzi o jedzenie jesteśmy wzrokowcami. Kwiaty na talerzu to bardzo kusicielski pomysł. Wraz z oliwą, bułką i szynką parmeńską urzekł mnie od pierwszej chwili. Danie jest idealne na lekki obiad, czy wieczorny posiłek.



Składniki dla 2 osób: 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pokrojona w kostkę kromka ciabatty
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/4 cytryny
  • 8 kwiatów z cukinii
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej


Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i masło, Włóż kawałeczki chleba i podsmażaj do momentu aż się zarumienią lekko. Dodaj czosnek i smaż do chwili, aż zacznie wydzielać się aromat. Dosyp skórkę z cytryny oraz pietruszkę. Zdejmij z patelni i trzymaj pod przykryciem.
  2. Na tej samej patelni podgrzej pozostałą łyżkę oliwy. Włóż cukinię i szynkę parmeńską, podsmażaj, aż lekko się zarumieni i zmięknie.
  3. Włóż do patelni kromki chleba usmażone z czosnkiem, skórką cytrynową i pietruszką. Podgrzej chwilę i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż zawartość patelni na talerze i podawaj ciepłe.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz