niedziela, 28 grudnia 2014

Sałatka Waldorf

Waldorf salad

- amerykańska sałatka z selera i jabłka



Sałatka Waldorf stanowi jedną z najbardziej popularnych amerykańskich sałatek. Potrawa powstaje ze składników takich jak: seler, świeże jabłko, orzechy włoskie i majonez. Pełni funkcje zarówno przekąski, jak i lekkiego posiłku. Sałatka powstała między 1893 a 1896 roku w Hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Autorem sałatki był szef kuchni hotelowej restauracji - Oscar Tschirky. Początkowo sałatka nosiła nazwę Oscar Waldorfa. Oryginalna receptura nie zawierała orzechów, te zostały dodane  około 1928 roku - jak przedstawia to przepis w Księdze Redaktora Cooka. Obecnie istnieje wiele najróżniejszych odmian sałatki. Często dodaje się rodzynki, czy także świeże winogrona. Coraz częściej zamiast majonezu dodaje się mniej kaloryczny jogurt. Popularnymi dodatkowymi składnikami są różnego rodzaju sałaty - tu idealnie się sprawdza rukola, a także pomarańcze i cytryny. Jedną z bardziej znanych wariacji sałatki Waldorf jest sałatka Emerlad, gdzie selera zastąpiono kalafiorem. Waldorf salad ma delikatny, lekko słodki charakterystyczny smak. Mimo, że historycznie ma już swoje lata w Polsce nie jest popularna. Szkoda, bo jej smak na pewno przypadnie do gustu wielu osobom i przyniesie powiew świeżości na polskim stole.




Składniki na 2 porcje:
  • 1 jabłko
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
  • garść rodzynek
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku, opcjonalnie)
  • 2 garście rukoli
  • 3 łyżki majonezu
  • 10 połówek orzechów włoskich



Przygotowanie:

  1. Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj z połową przygotowanego soku z cytryny, dzięki temu owoc nie zbrązowieje. 
  2. Połowę selera obierz i zanurz na minutę we wrzącej wodzie. Następnie pokrój seler w cienkie słupki i skrop resztą soku z cytryny. Wymieszaj seler z jabłkiem.
  3. Włóż rodzynki na 3 minuty do małej miseczki z wrzącą wodą. Odcedź i dodaj do warzyw.
  4. Na suchej patelni upraż grupo posiekane połówki orzechów włoskich. Dodaj do miski z sałatką.
  5. Dopraw sałatkę cynamonem. Dodaj majonez i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, w razie potrzeby przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Odstaw sałatkę na około godzinę do lodówki. Podawaj schłodzoną.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz