sobota, 28 listopada 2015

Ryż ze smażonymi warzywami po wietnamsku

Ryż ze smażonymi warzywami

- po wietnamsku na sposób chiński



Ze względu na wielowiekowe chińskie wpływy kulturowe tradycyjne potrawy kuchni wietnamskiej są zbliżone do dań chińskich. Podobnie jak w Chinach do jedzenia stosowane są pałeczki, jak również potrawy najczęściej przygotowuje się w woku. Częściej jednak w kuchni wietnamskiej używa się sosu rybnego, kiedy prym w Chinach wiedzie sos sojowy. To co charakteryzuje kuchnie wietnamską to również zastosowanie trawy cytrynowej oraz liści limonki kaffir, częściej niż w chińskiej stosowana jest kolendra oraz powszechnie dodawana do potraw mięta wietnamska. W Wietnamie najczęściej stosuje się świeże warzywa, kiedy w kuchni chińskiej częstsza jest uprzednia obróbka cieplna. Ze względu na religię jaka króluje na terenie Wietnamu - buddyzm, cenione są psoiłki wegetariańskie. Dzisiaj na talerzach pojawił się ryż ze smażonymi warzywami na sposób chiński, jednakże danie jak najbardziej wietnamskie - jakoże, Wietnam, jak zostało już wspomniane, nie tylko pod względem kulinarnym przez wieki był pod silnym wpływem Chin. Przygotowanie potrawy zajmuje bardzo niewiele czasu. Smak jest wyraźny i rześki. Danie idealne na szybki i stosunkowo lekki obiad. Dla mięsożerców, będzie stanowił idealny dodatek do smażonej ryby, owoców morza, czy innego mięsa.



Składniki dla 4 osób:
  • 6 suszonych grzybów shiitake
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 cm świeżego imbiru, startego
  • 10 cm łodygi świeżej trawy cytrynowej, drobno posiekanej
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w cienkie paski
  • 200 g groszku cukrowego, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 300 g kapusty pekińskiej, grubo pokrojonej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 200 g ryżu, ugotowanego
  • 1 garść niesolonych orzeszków ziemnych, uprażonych

Przygotowanie:
  1. Włóż grzyby do żaroodpornej miski i zalej wrzątkkiem. Odstaw na 20 minut i odcedź. Wyrzuc nóżki, a kapelusze pokrój na cienkie paski,
  2. Podgrzej olej na patelni lub w woku, energicznie mieszając smaż szybko czosnek, imbir i trawę cytrynową do momentu aż zaczną wydzielać wyraźny aromat. Dodaj marchewkę i groszek cukrowy. Smaż szybko aż warzywa zmiękną.
  3. Dołóż na patelnię grzyby shiitake i kapustę, smaż energicznie przy tym mieszając aż składniki dobrze się podgrzeją. Dodaj bulion oraz mączkę kukurydzianą, sos z cytryny, sojowy oraz eoelek. Podgrzewaj, mieszając, aż potrawa sie zagostuje i lekko zgęstnieje. 
  4. W między czasie upraż orzeszki ziemne. Danie podawaj z ugotowanym ryżem i posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz