środa, 29 lipca 2015

Pikantna zupa ze szpinakiem i bobem

Pikantna zupa ze szpinakiem bobem

- i ziemniakami, po hiszpańsku



Bób był pierwszym rodzajem fasoli, jaki był uprawiany w Europie. W starożytności warzywo było bardzo cenione, bowiem stanowiło posiłek wśród biedniejszych warstw ludności, dostarczając stosunkowo dużo energii i szybko zaspokajając głód. Przez długi czas bób był powszechny dopiero, ziemniaki i kukurydza sprawiły, że spadł z piedestału. Nie samym tapas Hiszpanie się żywią. W wielu regionach kraju, szczególnie w miejscach oddalonych od zgiełku i turystów potrawy są proste, ale niezwykle sycące. W Hiszpanii jak nigdzie indziej smakują pomidory. Nie tyczy się to wyłącznie pomidorów - ale także wielu innych gatunków warzyw i owoców. W Hiszpanii wegetarianie mogą żyć szczęśliwie i najeśc się do syta. Za jedej z przykładów może posłużyć zupa ze szpinakiem, bobem i ziemniakami. Potrawa jest lekko pikantna - w końcu mowa o temperamentnej kuchni hiszpańskiej. W smaku ciągle w kręgu europejskich smaków - jednakże dobór składników jest niecodzienny, przez co zupa staje się bardziej wyjątkowa. 



Składniki dla 6 osób:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosku, wyciśnięte
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 puszka pomidorów (425 g)
  • 4 średnie ziemniaki, drobno pokrojone
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 500 g liści szpinaku
  • 500 g ugotowanego bobu, bez skóry


Przygotowanie:
  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę wraz z przyprawami. Smaż, mieszając do momentu aż cebula się zeszkli.
  2. Dołóż nieodsączone, rozgniecione pomidory z puszki oraz ziemniaki. Wlej bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do chwili, gdy ziemniaki zaczną być miękkie. Mieszaj zupę od czasu do czasu.
  3. Dodaj bób oraz szpinak. Podgrzewaj bez przykrycia, aż liście szpinaku zwiotczeją. Rozlej zupę do misek i podawaj gorącą.






Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

poniedziałek, 27 lipca 2015

Wietnamski sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

- po wietnamsku


Potrawy kuchni wietnamskiej charakteryzują się swoją lekkością i świeżoscią. W Wietnamie spożywa się wiele warzyw zielonych - wszelkiego rodzaju roślin kapustowatych - której roczne spożycie na przeciętnego mieszkańca można liczyć w dziesiątkach kilogramów, czy też sałaty, szpinaku oraz brokułów. Warzywa te, aby były naprawdę smaczne należy łączyć z odpowiednimi dla nich przygotowanymi sosami oraz przyprawami. W Wietnamie preferuje się sosy lekkie, o cierpkim i orzeźwiającym smaku, raczej unika się zagęszczanych sosów. Warzywa często doprawia się także równie intesywnymi w smaku ziołami, jak kolendra, czosnek, imbir, czy kminek. Wraz z sosem z pozoru nijakie w smaku warzywa nabierają wyraźnego charakteru. Należy też pamiętać o azjatyckiej tradycji dążenia do równowagi. Smaki się ze sobą łączy. W tym przypadku słodycz przełamana została smakiem kwaśnym. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek z warzyw liściastych. Szczególnie dobrze będzie pasował do warzyw o lekko gorzkim smaku - jak cykoria. 



Składniki:
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki wody
  • 1/4 ogórka, wypestkowanego i drobno pokrojonego

Przygotowanie: 
  1. Do małego rondla wsyp cukier, wlej wodę oraz ocet. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez blisko 3 minuty bez przykrycia, Wystudź.
  2. Wlej płyn do sosjerki i wymieszaj z drobno pokrojonym ogórkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

niedziela, 26 lipca 2015

Hoppin' John - ryż z fasolą po karaibsku

Hoppin' John

- ryż z fasolą po karaibsku


Hoppin' John stanowi potrawę popularną na Karaibach, ale także na południu Stanów Zjednoczonych. Danie złożone jest z czarno nakrapianej fasoli i ryżu, a także poszatkowanej cebuli, plastrów boczku, doprawione solą. Do potrawy często dodwane są także inne składniki jak słoninę, golonkę, czy też kiełbasę. Wraz z przypływem mody na zdrową żywność, zamiast wieprzowiny coraz częściej dodaje się kawałki wędzonego mięsa indyka. W Południowych Stanach Zjednoczonych spożywanie Hoppin' John w pierwszy dzień Nowego Roku uważane jest za przynoszące szczęście i pomyślność w nadchodzącym czasie. Fasolka uważana jest za symbol monet i często pieniądz dodawany jest na szczęście pod miskę z potrawą. Gorczyca, rzepa, kapusta włoska, dodane do dania mają przynieść bogactwo. Przepis na potrawę znalazłam w książce Podróże kulinarne - Kuchnia karaibska. Jednakże potrawa jest bardzo popularna wśród ludności amerykańskiej pochodzenia latynoskiego na południu USA. Potrawa jest sycąca i delikatna, a przy tym bardzo sycąca.


Składniki dla 4 osób:
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 duży pomidor, grubo posiekany
  • 1/3 szklanki szczypioru, drobno posiekanego
  • 1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • 6 grubych plastrów boczku, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj pomidor, cebulę, chilli, tymianek, liść laurowy, szafran i ziarna pieprzu. Gotuj bez przykrycia przez 2 minuty. Po tym czasie dosyp ryż i gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewal wody, tak aby ryz nie wysechł. 
  2. W miedzyczasie pdosmaż boczek, ale nie pozwól aby stał się chrupiący. Do garnka z ryżem dodaj boczek oraz fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszchłając co jakiś czas.
  3. Usuń liść laurowy. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Podawaj gorące.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

środa, 22 lipca 2015

Wietnamska sałatka z kaczki i makaronu

Sałatka z kaczką i makaronem po wietnamsku

- w sosie z imbirem i trawą cytrynową


Wietnamczycy nie znoszą jadać w samotności i ciszy. Posiłki zawsze jada się w zgiełku - czy to rodzinnym, czy też ulicznym. Pośpiech i tłok wietnamksich miast nikogo nie odstraszy - a przeciwnie, jedzenie uliczne jest wyjątkowe. Oferowane potrawy z powodzeniem mogą konkurować z eleganckimi lokalami. Kuchnia wietnamska pełna jest kolorów i smaków. Spożywa się niezliczone ilości warzyw, jak i owoców. Jeśli chodzi o mięsa - prym wiodą owoce morza i drób. Dania są lekkie, często robione na szybko - warzywa zachowują chrupkość, owoce soczystość. Smak zimny przenika gorący, kwaśny miesza się ze słodki, miękkie z twardym. Zmysły smaku dostają zawrotu głowy. Taka też jest sałatka z kaczki i makaronu. Soczysta kaczka łączy się z miękkim makaronem i chrupkimi warzywami. Imbir i papryczka chilli rozgrzewają. Cukier rozpieszcza podnieniebienie, a sok z cytryny przywołuje do porządku. Sałatka idealna na dni jak dzisiaj: gorące i duszne, z pewnością przyniesie ukojenie. Swobodnie zastąpi obiad, który przy obecnej aurze stanowi za ciężki kaliber. 



Składniki dla 2 osób:

  • 1 średnia marchewka, pokrojona na cienkie słupki
  • 150 g groszku cukrowego, drobno pokrojonego
  • 150 g małych kolb kukurydzy, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 2 piersi kaczki, upieczonej na grillu
  • 1/2 szklanki kiełków sojowych
  • 1/4 szklanki liści mięty, grubo posiekanych
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 2 świeże czerwone papryczki chilli, pokrojone w cienkie krążki
Sos imbirowy z trawą cytrynową:
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 10 cm łodygi świeżej trawy cytrynowej, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki brązowego cukru, drobnego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka z wrzątkiem wrzyć na chwilę - około 30 sekund, marchewkę, groszek cukrowy i kukurydzę. Opłucz warzywa pod strumieniem zimnej wody. 
  2. Włóż makaron do żaroodpornej miski, zalej wrzątkiem. Odcedź makaron, kiedy będzie juz miękki.
  3. Przygotuj sos z imbiru i trawy cytrynowej. Włóż wszystkie składniki do słoja i mocno potrząśnij, aby sos dobrze wymieszał się z warzywami i sokiem z cytryny.
  4. Upiecz kaczkę na grillu lub usmaż na patelni grillowej. Ostudzone mięso pokrój w paski.
  5. W dużej salaterce delikatnie wymieszaj warzywa, makaron oraz mięso kaczki wraz z ziołami, chilli i przygotowanym sosem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Smacznego!

poniedziałek, 20 lipca 2015

Jogurtowe ciasto z jagodami

Jogurtowy placek z jagodami

- smak lata w słodkim wydaniu z kruszonką



Uwaga! Owoce lasu atakują! Z prawej chowają się maliny, z lewej jeżyny mogą podrapać, z dołu kuszą poziomki zakamuflowane. Lipiec jest miesiącem, podczas którego las swobodnie zdołałby nas w pełni wykarmić. Owoce najchętniej jadam świeże, ale w pewnym momencie, mam ochotę komponować je z innymi składnikami. Naleśniki, pierogi z owocami - tym przekupi się niejednego małoletniego niejdaka. Lato kojarzy mi się z aromatycznymi lekko kwasnymi wypiekami drożdżowymi i tartami z dodatkiem najróżniejszychowoców. Od jakiegoś czasu moje podniebienie bardzo polubiło ciasto jogurtowe z owocami. Tym razem po truskawkach, malinach i śliwkach wybór padł na jagody. Borówkę czarną potocznie nazywamy po prostu jagoda. Należy do rodziny wrzosowatych. Czernica - jak brzmi jej kolejna nazwa, ceniona jest ze względu na swoje bogate właściwości lecznicze oraz smakowe. Jagody powinni jeść zarówno najmłodsi, jak i najstarsi. Każda postać jagód jest dobra - placek drożdżowo-jogurtowy smakuje podobnie do jagodzianki. Jak dla mnie strzał w dziesiątę. Pyszota.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 3 jajka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 500 g jagód
  • 8 łyżeczek cukru, 8 łyżeczek masła, 10 łyżeczek mąki
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
  1. Wbij jajka do miski i ubijaj z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Rozpuść drożdże w lekko rozgrzanym jogurcie. Odstaw garnek z drożdżami na kilka minut w spokojne, bezwietrzne miejsce.
  2. Wlej do miski puszystą masę z ubitych jaj z cukrem i wymieszaj z roztopionym masłem. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj całość aż do uzysknia jednolitej masy. Dodaj drożdże w jogurcie i delikatnie wymieszaj aż składniki dobrze się połączą ze sobą.
  3. Przygotowaną masę wlej do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką tortownicy o szerokości 26 cm. Pozostaw na 30 minut. Następnie, umyte jagody wyłóż na wierzch ciasta. 
  4. Przygotuj kruszonkę po przez wymieszanie palcami masła, mąki i cukru ze sobą do uzyskania drobnych gródek. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Wyłóż kruszonkę na warstwę jagód.
  5. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta.
  6. Gotowe i ostudzone ciasto oprósz cukrem purem.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany 

Smacznego!

niedziela, 19 lipca 2015

Faszerowane papryki po karaibsku


Papryki z pikantnym farszem

- po karaibsku


Kuchnia karaibska jest odważną mieszanką smaków. Połączenia składników są pełne przekory. Słodkie owoce jak mango, czy banany z powodzeniem łączy się z ostrymi papryczkami chilli i mięsem. Jest to także kuchnia bardzo dobrze doprawiona. Jak nigdzie indziej smak słodki idealnie miesza się z pikantnym. Najpopularniejszymi składnikami kuchni wysp karaibskich jest ryż, banany, fasola, maniok, kolendra, papryka, ciecierzyca, pomidory, bataty, kokos. Potrawy często zawierają mięso - czy to drób, jagnięcina, czy też wieprzowina, jak również serwuje się niezliczoną ilość ryb i owoców morza. Najważniejszą rolę, jak wcześniej wspomniałam odgrywa odpowiednie doprawienie potrawy. Karaibskie marynaty są charakterystyczne, zawierają wiele czosnku, cebuli, ostrej papryczki, szczypiorku, a także ziół takich jak kolendra, majeranek, rozmaryn, estragon oraz tymianek. Dzisiaj karaibska przekąska, która sprawdzi się jako ciekawa przystawka - papryki nadziewane farszem z jajka, szczypiorku, pietruszki i paluszków krabowych z dodatkiem ostrych papryczek chilli, w sosie majenozowo-jogurtowym. Potrawa idealna na lato. Nie jest ciężka, a jednocześnie sycąca.


Składniki dla 2 osób:
  • 2 duże papryki
  • 2 jajka, ugotowanena twardo, drobno pokrojone
  • 2 małe świeże papryczki chilli, pozbawione nasion, posiekane
  • 2 łyżki szczypioru, drobno posiekanego
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka skórki cytryny, drobno startej
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 6 paluszków krabowych, drobno pokrojone
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Papryki przekrój wzdłuż na półowki. Usuń nasiona i błony. Umieść połówki paprykw drużym garnku z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 minuty. Odcedź papryki i natychmiast opłucz pod zimną wodą, osuszpapierowym ręcznikiem.
  2. Wymieszaj w misce pokrojone jajka, chilli, szczypior natkę pietruszki, skórkę cytryny, sok z cytryny, paluszki krabowe oraz majonez z jogurtem.
  3. Wypełnij połówki papryki przygotowanym farszem. Jeżeli preferujesz potrawy bardziej pikatne możesz podać polane sosme chilli, czy też dodać większą ilość papryczki chilli.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

niedziela, 12 lipca 2015

Piersi gęsie pieczone w jabłkach

Pieczone piersi gęsi

-w jabłkach i z majerankiem



Niegdyś Polska słynęła z potraw przyrządzonych z gęsiny. Dzisiaj sprzedajemy stosunkowo dużo mięsa gęsi, ale poza granice Polski, sami spożywamy ją bardzo rzadko. Fakt jest taki, że spośród mięsa drobiowego cena gęsiny jest wysoka. Pieczona gęś jest tradycyjną polską potrawą, warto mimo kosztów ów tradycję kulinarną chociażby od święta pięlęgnować. Gęsina, co prawda jest tłusta, ale warto pamiętać, że jej tłuszcz jest zdrowszy i lepiej przyswajalny dla człowieka niż pozostałych zwierząt rzeźnych. Ponadto,  gęś zawiera wiele wartości odżywczych, dostarcza białko, kwasy omega 6, a także jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, m.in. niacyny, witaminy B6, ryboflawiny, żelaza, cynku, miedzi, czy też selenu. Ponieważ, gęsiny nie miałam okazji wcześniej spróbować, uznałam, że najrozsądniej będzie ją przygotować tradycyjnie po polsku, czyli pieczoną w jabłkach z dodatkiem sporej ilości majeranku, z którą smak mięsa doskonale współgra. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej piersi gęsi będą gotowane młode ziemniaki, ale także kasza jaglana, czy pęczak. Z pewnością jest to przyjemna pozycja na solidny polski obiad. 



Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 kg piersi z gęsi
  • 4-5 łyżek majeranku
  • 1/2 kg jabłek winnych,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piersi gęsi umyj, włóż do miski i zalej wodą. Dodaj 2 łyżki soli i pozostaw na noc. Następnego dnia osusz piersi z solanki natnij skórę piersi w kilku miejscach i otocz w wymieszanych wcześniej przyprawach: majeranku, soli, pieprzu i wyciśniętym ząbkach czosnku. Włóż piersi na godzinę do lodówki. 
  2. Rozgrzej piekarniki do 200 stopni Celsjusza. Umyj jabłka, obierz i pokrój je na ćwiartki. Wymieszaj w majeranku, soli i pieprzu. Wyłóż jabłka na spód brytfanny. Na nie wyłóż piersi gęsi. Naczynie przykryj i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 1,5-2 godziny. W czasie pieczenia podlewaj mięso sosem, który będzie powstawał podczas pieczenia.
  3. Wyłóż piersi na talerze. Najlepiej będzie smakowało w zestawieniu z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.  
Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z Kuchnia Breni

Smacznego!


sobota, 11 lipca 2015

Kubdari - gruziński placek z mięsem

Kubdari

- placek w stylu chaczapuri wypełniony mięsem mielonym


Kubdari przypomina nieco wyglądem chaczapuri imeretyńskie, czy bardziej lobiani. Jest to placek wypełniony farszem mięsnym. W skład nadzienie wchodzi mięso wieprzowe i jagnięce, cebula, czosnek oraz rozmaite przyprawy nadające potrawie charakterystyczny smak. Często do nadzienia dodawane są takze morele, które dodają lekkiej słodyczy w smaku. Kubdari jest narodowym daniem pochodzącym ze Swanetii, wysokogórskiego regionu w Gruzji. Kultura Swanów, kształtowała się przez stulecia w izolacji od reszty ziem gruzińskich, przez co nabierała silnie regionalnych cech. Za charakterystycznymi średniowiecznymi murami baszt obronnych kryją się także ciekawe dania. Kubdari, to potrawa, którą z chęcią powtórzę. Jest sycące i ma wyjatkowy smak, idealne jako samodzielne danie lub porządna przystawka.


Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 małe opakowanie suchych drożdży 7 g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 masło do posmarowania z wierzchu

Nadzienie:
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego, drobno pokrojonego lub mielonego
  • 1 średniej wielkości cebula, poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  •  1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli - lub według uznania, do smaku

Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto na kubdari. Do miski przesiej mąkę, suche drożdże, sól oraz cukier, dolej jogurt i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do powstania jednolitej masy. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie przygotuj nadzienie. Mięso pokrój drobno lub wykorzystaj gotowe mielone mięso wołowo-wieprzowe. Dodaj do miski z mięsem wszystkie pozostałe składniki: cebulę, czosnke oraz przyprawy: kminek, koper, kolendrę i kozieradkę. Dopraw solą i pieprzem. Rękami wymieszaj dokładnie ugniatając wszytskie składniki ze sobą. 
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek. Nałóż 1/4 nadzienia na placek i przy delikatnie zrób z placka worek (jak na zdjęciu poniżej). Rozwałkuj powstały worek z nadzieniem, aby nabrał okrągłego kształtu. Powtórz tą samą czynność z postałymi plackami.
  4. Na rozgrzaną suchą patelnie wyłóz placek i trzymaj do zarumienienia. Przewróć na drugą stronę na wierzch rozsmaruj plaster masła do roztopienia. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Podawaj gorące.



Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z Georgia About

Smacznego!

środa, 1 lipca 2015

Indyjski pilaw ze szpinakiem

Ryż pilau ze szpinakiem

- po indyjsku


Ryż na stałe wpisał się w nasze menu. Stanowi podstawowy składnik wyżywienia wśród większości Indusów. Pramatka wielu odmian ryżu Oryza sativa indica pochodzi właśnie z Indii. Ryż został udomowiony około 5500 lat p.n.e. Początkowo uprawiany był w dolinie Gangesu, krótko potem został przyjęty przez tereny obejmujace dolinę Indusu. Dziś na Półwyspie Indyjskim uprawa się kilkadziesiąt gatunków ryżu.  Najbardziej powszechnie odmiany w Indiach to abemohar ze stanu Mahrasztra, charakteryzująca się krótkimi owalnymi ziarnami o zapachu mango, patna ze stanu Bihar powszechna wśród dań typu curry oraz najbardziej znana nam i szlachetna odmiana basmati o orzechowym smaku, rosnąca na tarasach w Himalajach. Ziarna basmati po ugotowaniu osiągają aż 2 cm długości. Pilaw jest powszechną potrawą wschodnią składającą się z ryżu gotowanego w drobiowym bulionie, z dodatkiem wielu pikantnych przypraw oraz warzyw, czy mięsa. Ryż pilau ze szpinakiem stanowi ciekawą odmianę w kuchni. Jeżeli chodzi i mięsożerców - swobodnie do ryżu można dodać mięso kurczaka, które sprawi, że danie stamie się bardziej treściwe.


Składniki dla 2-3 osób:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 cebule dymki, pokrojone w plasterki
  • 2 suszone papryczki chilli, pokrojone
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 250 g szpinaku, posiekanego
  • garść świeżej bazylii, posiekanej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę, chilli, nasiona i czosnek stale mieszając do chwili aż zaczną wydzielać wyraźny aromat.
  2. Dodaj ryż, wodę oraz bulion drobiowy w proszku. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż ryż stanie się miękki i wchłonie cały bulion. W razie potrzeby dolewaj wody. 
  3. Zdejmij rondel z ognia, dołóż szpinak, bazylię - wymieszaj całość i polej jogurtem. Podawaj gorące.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!