czwartek, 29 września 2016

Seromak

Seromak

- fuzja sernika z makowcem



Seromak, czy też seromakowiec to idealne ciasto dla niezdecydowanych miłośników sera i makowca, jak również tradycjonalistów tkniętych lekkim szaleństwem. Sernik dla wielu wydaje się być ciastem typowo polskim, tak naprawdę jego historia długa i pokrętna. W ostatniej dobie niemalże modne stało się określenie cheescake, które mogłoby nas zwieźć na manowce, że sernik jest pochodzenia brytyjskiego. Korzeni sernika należy szukać zupełnie gdzie indziej, jego opowieść zaczyna się bowiem w starożytnej Grecji. Wzmiankę o serniku możemy znaleźć w jednej z pierwszych kulinarnych książek jakie powstały napisaną przez Aegimusa. Sernik wówczas był smakołykiem serwowanym zwycięskim olimpijczykom. Sernik był znany również starożytnym Rzymianom i za ich sprawą rozprzestrzenił się na resztę Europy. Do Polski Sernik trafił za sprawą Jana III Sobieskiego w związku z powrotem z Bitwy pod Wiedniem. Od tego czasu powstało wiele lokalnych odmian sernika. To, czy seromakowiec jest polski pozostaje przedmiotem sporu. Biorąc pod uwagę, że makowiec, w przeciwieństwie do samego sernika jest już tradycyjnym polskim wypiekiem, możemy uznać, że seromakowiec jest Polską okraszony. 



Składniki:

Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego i posiekanego masła
  • 1 żółtko
Masa makowa:
  • 5 szklanek maku
  • 1,25 szklanki cukru pudru
  • 100 g rodzynków
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • aromat migdałowy do smaku
Masa serowa:
  • 1,2 kg twarogu tłustego, zmielonego
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g masła
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do smaku
 (wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej)


Przygotowanie:

  1. Przygotuj spód. Zagnieć energicznie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu. Owiń całość folią spożywczą i włóż na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciasto na dno formy do pieczenia (45 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wykonaj w cieście kilka nakłuć. Włóż spód ciasta do piekarnika i piecz przez około 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni.
  2. Wykonaj masę makową. Sparz i odsącz dokładne mak. Następnie, utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj bakalie oraz aromat migdałowy. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową.
  3. Przygotuj masę serową. Ucieraj masło z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj żółtka nie przestając ucierać. Stopniowo dodawaj twaróg nie przerywając ucierania. Dodaj mąkę oraz skórkę pomarańczową, następnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie dodaj ją do masy serowej mieszając całość szpatułką.
  4. Na wcześniej upieczony spód wyłóż masę makową, a na jej wierzchu rozprowadź masę serową. Piecz przez blisko 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Po tym czasie wystudź ciasto, a następnie, ostudzone, pozostaw w lodówce na kilka godzin.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Moje wypieki - Wielki powrót, Dorota Świątkowska

Smacznego!

środa, 21 września 2016

Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

- korzenne z cytrynowym lukrem


Nie owijając w bawełnę, pogoda coraz bardziej przypomina brytyjską. Chmury na niebie przybierają wszelkie odcienie szarości, a deszcz wisi w powietrzu. Z szafy powoli można wyciągać cieplejsze kurtki. Rozgrzać można się na wiele sposobów. Jak dobrze wiadomo imbir ma działanie mocno rozgrzewające. Jaka jest jesień - każdy widzi. Zatem skoro już zapukała do naszych drzwi - warto z nią pokojowo walczyć i poczęstować brytyjskim ciastem imbirowym. Cytrynowa polewa lukrowa z soku i skórki cytryny stanowi dodatkowy bonus, bo cóż innego jak witamina C uratuje nas przed zbliżającą się falą przeziębień.  Jest to kolejne ciasto z kuchni brytyjskiej jakie miałam okazję przygotować. Wachlarz brytyjskich wypieków jest naprawdę imponujący. Jak zawsze przepis nie zawiódł. Smak dobrze wyważony, korzenny, przyjemny dla podniebienia. Jest ciasto stworzone do herbaty popołudniową szarą porą. Zachęcam do przygotowania!


Składniki:
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka imbiru, zmielonego
  • 2 łyżeczki cynamonu, zmielonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, startej
  • 250 g utartego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
Lukier cytrynowy:
  • 60 g utartego masła
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny, drobno startej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru


Przygotowanie:
  1. Wyłóż papierem do pieczenia natłuszczoną kwadratowa formę 23x23 cm.
  2. W misce wymieszaj suche składniki, a następnie resztę produktów. Przy średnich obrotach miksera ubijaj całość do momentu uzyskania gładkiej i jasnej masy o jednolitej konsystencji. Wyłóż masę do przygotowanej formy.
  3. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nastawionym na średnia temperaturę. Po tym czasie pozostaw ciasto do wystygnięcia na blasze przez 10 minut. 
  4. W międzyczasie przygotuj lukier cytrynowy: Przy pomocy drewnianej łyżki utrzyj masło i skórkę cytryny. Stopniowo do naczynia z masłem dolewaj sok z cytryny i dosypuj cukier nadal ucierając. Kiedy ciasto osiągnie temperaturę pokojową  posmaruj je lukrem.
Pora na pomidora!

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

poniedziałek, 19 września 2016

Zupa porowa z pomidorami

Zupa porowa z pomidorami

- pora na pomidora!



Zupy jesienną porą smakują najlepiej. Kiedy pierwsze chłodne wieczory nadchodzą rozgrzeją nas trzy specjały: herbata z rumem, kakao i miska gorącej zupy. O ile pierwsza i druga opcja dobra jest na wieczór, tak ostatnia jak znalazł na obiad, po ciężkim dniu. Sezon na świeże owoce i warzywa jeszcze się nie skończył. Warto z niego korzystać póki trwa i sięgnąć po to, co w zasięgu ręki. Kremowa zupa porowo-pomidorowa opiera się o dostępne i powszechne składniki. Jeden wyprawa na pobliski bazarek i wszystkie składniki się znajdą. Mimo, że kuchnia brytyjska czerpie inspiracje z wielu stron świat, to tradycyjne książki kucharskie zawsze były pełne przepisów na zupy. Najczęściej są to zupy o konsystencji kremu, które bardzo szybko się docenia, ze względu na miły dla podniebienia smak i gustowny wygląd, który można łatwo uzyskać przy odrobinie fantazji. Wystarczy kilka grzanek, parę listków świeżych ziół i danie staje się bardzo efektowne. Jest to kolejny przepis z kuchni brytyjskiej warty przygotowania - szybki, zdrowy, a przy tym łatwo dostępny. 




Składniki dla 4-6 osób:

  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone
  • 2 średnie marchewki, pokrojone
  • 1 duża cebula, pokrojona
  • 5 średnich pomidorów, pokrojonych
  • kawałek selera, pokrojony
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g masła
  • 1 duży por, pokrojony w talarki
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 3 kromki razowego chleba
  • oliwa do przygotowania grzanek

Przygotowanie:
  1. Do rondla z bulionem dodaj ziemniaki, marchew, cebulę, jednego pomidora oraz seler. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 20 minut bez przykrycia. Przecedź bulion tak by w rondlu został sam płyn. Wybierz ziemiani z warzyw i odstaw.
  2. Rozgrzej na patelni masło i oliwę. Smaż pora z resztą pomidorów przez około 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Przerzuć zawartość patelni do rondla z bulionem. Dorzuć wcześniej odstawione ziemniaki.  Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. 
  3. W międzyczasie przygotuj grzanki: pokrój kromki chleba w kostkę, rozgrzej oliwę na patelni, Wrzuć pokrojone pieczywo  i smaż do zarumienienia, W razie potrzeby odsącz grzanki na papierowym ręczniku.
  4. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj pozostawiając ją na małym ogniu. 
  5. Rozlej zupę do misek i przybierz posiekanym szczypiorkiem z bazylią oraz grzankami.

Pora na pomidora!

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

niedziela, 18 września 2016

Omlet z szynką i serem

Omlet z szynką i serem

- urok tkwi w prostocie


Życie powinno być proste, szczególnie o poranku. Skomplikowane i wymagające potrawy w pośpiechu nie wychodzą najlepiej. Czas goni, dobiega chwila właściwa na wyjście do pracy - a bez śniadania ani rusz, organizm się buntuje! Omlet z szynką i serem to coś idealnego na śniadanie. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, co w przypadku jajecznicy. Jest to przyjemna odmiana porannej rutyny, do której większość z nas przywykła - kanapek, owsianki, czy wcześniej wspomnianej jajecznicy. Jeśli posiłkiem mamy się najeść po pas - to najlepiej i najzdrowiej, żeby to było śniadanie. Brytyjskie podejście do śniadania jest dobrze znane na świecie i słynie ze swojej sytości. Co prawda omlet stanowi często tylko składową posiłku, tak w naszej kulturze przyjmie się swobodnie jako pełne śniadanie. Omlet przygotowany jest z jajka i wody, nadzienie jest równie proste: luźno pokrojone pomidory, plasterek szynki i sera, szczypiorek i kilka listków bazylii. Całość jest bezbłędna w smaku. Zadowoli również wymagających. 


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 pomidora, pokrojony w paski
  • 1 plaster szynki, pokrojony w paski
  • 1/4 szklanki startego sera lub pokrojony w paski plaster
  • 1 łyżka świeżego szczypioru, posiekany
  • 1 łyżka świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
  1. Wbij jajka do miski i dodaj wody. Przy pomocy trzepaczki wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.
  2. Rozgrzej na patelni masło i wlej mieszankę jajeczną. Kiedy zacznie się ścinać przy brzegach, a a wierzch nie będzie surowy, ale kremowy, wyłóż na połowie szynkę, ser i pomidora. 
  3. Przy pomocy łopatki złóż omlet na pół przykrywając nadzienie. Podawaj od razu oprószony świeżym szczypiorkiem i bazylią.


Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!