Strony

sobota, 14 września 2013

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami


Już niedługo nadejdzie astronomiczna jesień. Dlatego warto sięgnąć do koszyka Pani Jesieni po jej smakowite dary. Obecnie owoce można dostać o każdej porze roku, ale żadne ciasto nie smakuje jak ze świeżymi owocami. Dziś śliwki. Przepis wygrzebany z odmętów ksiąg kucharskich szanownej Pani Matki.

Sama śliwka odmiana węgierka pochodzi z drzewa śliwy domowej i swój rodowód wywodzi z Kaukazu. Do najpopularniejszych odmian węgierki zaliczamy: węgierkę zwykłą, włoską czy Stanley. Nie wiem jakie były moje dodam, że smaczne:) Ważne by pestki dobrze odchodziły.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
    kostka masła
  • 1 szklanka cukru
    5 jajek
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kg śliwek
    Cukier puder do posypania (optymalny)


Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę.
  2. Dodajemy śmietanę i mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
  3. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę proszek do pieczenia.
  4. Suche składniki łączymy z mokrymi. Wyrabiamy ciasto, przelewamy do formy.
  5. Umyte śliwki kroimy na połowę, wyjmujemy pestki. Połówki układamy skórka do dołu na cieście. Posypujemy cukrem pudrem.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze około 40 minut.
    Po ostudzeniu można znowu posypać cukrem pudrem.



Przepis zaczerpnięty z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego, Wydawnictwo Spółdzielcze 1984

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz