Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
- kuchnia brytyjska
Kuchnia Brytyjska - ostoja prostego, łatwego w przygotowaniu i smacznego jedzenia. Rozpoczynając moją kulinarną podróż po mapie świata nie spodziewałam się, że kuchnia brytyjska tak bardzo mi podpasuje. Nie miałam o niej wcześniej najlepszego zdania, wydawała mi się tłusta i wysoce przetworzona. Moja opinia zupełnie się zmieniła za sprawą kolekcji książek kulinarnych "Kuchnia. Podróże Kulinarne. Tradycje, Smaki. Potrawy" wydanych przez Rzeczpospolitą. Wśród nich znalazła się pozycja poświęcona kuchni brytyjskiej, w której odnalazłam bardzo wiele ciekawych tradycyjnych i współczesnych przepisów wywodzących się tego regionu. Kuchnia wyspiarka w dużej mierze korzysta z podobnych do naszych produktów spożywczych przez co jej przepisy są dla nas bardziej dostępne. Przyglądając się kuchni brytyjskiej z bliska, podobnie jak w Polsce, każdy region ma swoja specyfikę. Kult jedzenia prostego i szybkiego zaczął się od czasów ewolucji przemysłowej. Robotnicy w nowo otworzonych fabrykach potrzebowali taniego, łątwego w przygotowaniu jedzenia, który dał im energię niezbędną na cały dzień wytężonej pracy. Cenione były potrawy, które można było łatwo odgrzać, czyli wszelkie kociołki, czy zapiekanki. W ideę prostego i szybkiego jedzenia, które spokojnie można zabrać do pracy i odgrzać niewątpliwie wpisują się również kotlety z mięsa mielonego z marchewką i cebulą. Za sprawą dodanej marchewki jest to bardzo ciekawa kulinarnie odmiana od kotletów mielonych do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Dodatek sosu pieczarkowego z pewnością usatysfakcjonuje każdego głodomora. Zachęcam do przygotowania!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, starta na dużych oczkach
- 1/2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 15 g masłą
- 2 łyżeczki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sos pieczarkowy:
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 3 cebule dymki drobno possiekane
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g młodych pieczarek, pokrojonych w talarki
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, marchewki, czosnek, tymianek i jajko Dopraw solą i pieprzem.
- Z powstałej masy uformuj większe kotlety. Powstałe kotlety obtocz w mące.
- Rozgrzej na patelni masło i olej. Smaż kotlety przez około 10 minut z każdej strony.
- Przygotuj sos pieczarkowy: odmierz dwie łyżki tłuszczu pozostałego po smażeniu kotletów i wlej do rondla. Wymieszaj z mąką i trzymaj na ogniu przez około 1 minutę. Wlej bulion. Dodaj cebulę i pieczarki i gotuj na małym ogniu orzez około 2 minuty. Na koniec bo zahartowaniu dodaj śmietanę i zamieszaj.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz