Ćevapčići z ryżem i pomidarami
- mięsna serbska klasyka
Ćevapčići to serbski specjał z mięsa mielonego lub drobno siekanego sporządzany na Bałkanach w wielu lokalnych odmianach. W Albanii danie mięsne odnajdziemy pod nazwą qofte, w Bośni występuję jako ćevapi, natomiast w Rumunii musielibyśmy zamówić mititei lub mici. Do przygotowywania ćevapčići wykorzystuje się rożne gatunki mięsa, często miesza się mięso różnych zwierząt. Do wykonania kotlecikow dodaje się często odrobiny mąki, cebuli, czosnku oraz przypraw, czy ziół. Ćevapčići charakteryzuje się kształtem, które w odróżnieniu do naszych swojskich mielonych ma postać niewielkiego rulonika. Kotleciki można zarówno grillować, jak smażyć. Ćevapčići podaje się często z chlebkiem pita, ryżem, a także w towarzystwie sosu tzaziki, czy pieczonych warzyw. Jest to pełnowartościowe danie, które z pewnością przypodoba się polskiemu podniebieniu. Przygotowanie jest łatwe i intuicyjne. Jest to świetna pozycja kulinarna, ktora odświeży nasz codzienny tradycyjny jadłospis. Zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 żółtko
- olej
- sól
Ryż z pomidorami:
- 100 g ryżu 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka konentratu pomidorowego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj mięso, czosnek, szalotkę, mielona paprykę, żółtko i sól na jedloitą masę. Uformuj podłużne kotleciki odługości kciuka.
- Smaż ćevapčići na gorącej oliwie, na złoty kolor.
- W międzyczasie przygotuj ryż. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj ryż, koncentrat pomdorowy i szklankę wody i gotuj przez 25 minut. W razie potrzeby dolej wody. Dopraw solą pieprzem, dodaj posiekaną drobno natkę.
- Ułóż usmażone kotleciki pbok ryżu i podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Serbska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz