Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami
- zapiekanka w stylu brytyjskim
Królestwo Wielkiej Brytanii to Królewska Kraina Zapiekanek. Brytyjska kuchnia pełna jest przepisów na pyszne zapiekanki z rozmaitymi dodatkami. Najsłynniejsza z nich to Cottage Pie, czyli wiejska zapiekanka z mięsem i warzywami pod pierzynką z zapiekanego purre z ziemniaków, czy równie znana i bardzo podobna do niej Shepard's Pie. Zapiekanka z mięsem z kurczaka, porem i pieczarkami to danie idealne pod wieloma względami. Po pierwsze - prostota składników - są szeroko dostępne i tanie. Po drugie łatwość wykonania - wystarczy wszystkie składniki podgrzać na patelni i wymieszać, włozyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć płat ciasta i zapiec. Po trzecie ekonomia - jak sprawnie pójdzie w 30-40 minut powstanie obiad, który domownicy, czy goście będą długo wychwalać. Po czwarte - nażresz się smacznie jak dzika świnia - czasami właśnie sednem sprawy szczęśliwego brzucha. Już nie raz powtarzałam, że cenię kuchnię brytyjską za jej prostotę i raczej długo tego zdania nie zmienię. Zapiekanki, które są uwielbiane przez większość tylko podtrzymują to zdanie. Zatem nie zwlekaj - gdy nie masz pomysłu, czasu i większych chęci do siedzenia w kuchni - maszeruj do sklepu po kurczaka, pora i pieczarki! I nie zapomnij o cieście francuskim, który jednak dodaje daniu po prostu szyku. Jemy oczami, więc to ma znaczenie. Zachęcam gorąco do przygotowania!
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 por, pokrojony na cienkie talarki
- 4 cienkie plastry boczku
- 250 g pieczarek, pokorojonych na pół
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 500 g mięsa kurczaka, grubo pokrojonego
- 1 płat ciasta francuskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Podsmaż lub ugotuj kawałki kurczaka.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Rozgrzej olej w średniej wielkości rondlu i usmaż pora wraz z boczkiem i pieczarkami. Kiedy pieczarki i por puszczą sos dodaj makę i mieszaj aż do zagęszczenia całości.
- Stopniowo dolewaj bulion i mieszaj na mniejszym ogniu. Dodaj śmietanę, łyżkę musztardy oraz mięso z kurczaka.
- Rozłóż powstałą masę do żaroodpornego naczynia i na wierzch wyłóż kawąłki ciasta francuskiego. Zapiekaj przez około 20 minut bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz