Ciasto bananowe
-ciasto proste i łatwe-
Czasami człowiek by coś zjadł. Tylko nie wie co. Jako że w domu mam skrytych bananożerców i wiecznie znikające banany wybór padł na ciasto bananowe. Banalne w swej prostocie okazało się puchate i wielce smaczne. Tego samego dnia zniknęło jak sen złoty.
Składniki:
- 2 jajka
- 20 dkg cukru
- 2 banany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 24 dkg mąki
- 130 ml oleju
- 30 g masła, miękkiego
- 225 g cukru pudru
- 100 g serka kremowego (typ Philadelphia)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- Jednego i pół banana rozdeptujemy widelcem, a pozostałą połowę kroimy w kosteczkę.
- Jajka mieszamy z cukrem aż powstanie piana. Dodajemy rozgniecionego banana, sodę, sól oraz olej. Mieszamy.
- Do jednolitej masy stopniowo dosypujemy mąkę. Na koniec dodajemy pokrojone banany.Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 1/2 godziny.
Cukier puder ucieramy z miękkim masłem. Dodajemy sok z cytryny i serek.Smarujemy ostudzone ciasto.
Uwaga:
Mój lukier popłynął. Nie pomogło trzymanie w lodówce. Dlatego proponuję ciasto dekorować wieczorem i na noc zostawić w chłodnym miejscu lub lodówce.
Przepis zaczerpnięty: Banana cake, PRET DIY The Recipes,"Food on the move".
Smacznego!