Hiszpańskie kanapki z pomidorem i papryką
- a na każdej filecik anchois
Tapas, to nie zliczony zbiór przystawek, czy zakąsek zakochanych w jedzeniu Hiszpanów. W dni jak dzisiaj, chętnie się jada i pije na świeżym powietrzu. Hiszpanie, podobnie jak Włosi adorują wino, poczatkowo zawartość kieliszka chroniła położona na nim kromka z dodatkeim plasterka popularnej hiszpańskiej szynki. W pewnej restauracji w Kadyksie, król Alfons XII, dostał kieliszek aperitifu nakrytego własnie ów szynką, królowi tak zasmakowała zakąska, że poprosił o powtórkę. Restaurator wprowadził zwyczaj podawania przystawek, a jego dochody poszybowały znacznie w górę. Wątpliwe, jednak, aby w tej historii tapas miały swoją genezę powstania. Zwyczaj ich podawania sięga znacznie wcześneijszych czasów. Niektórzy uważają, że zwyczaj podawania tapas pochodzi z Andaluzji, tam nadal, niestety jednak co raz rzadziej tapas podawane są za darmo, przy okazji zamawianego kieliszka alkoholu. W upał, częściej sięgamy po rzeczy małe, niż siadamy przy stole w celu konsumcpji porządnego obiadu. Zatem zapraszam na tapas, hiszpańskie małe kanapki z pomidorem, papryką i anchois!
- 1 duża chrupiąca bułka lub 3 kajzerki
- 150 g filetów anchois
- 1/3 szklanki oliwy
- 50 g sera machego (użylam zwykłego topionego)
Przybranie pomidorowe:
- 3 średnie pomidory, obrane ze skóry, pozbawione pestek, posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
Przybranie paprykowe:
- 1 duża papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
Przygotowanie:
- Pokrój bułkę na kromki o grubości 1 cm. Skrop je oliwą i opiecz z obu stron.
- Przygotuj przybranie pomidorowe poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
- Przygotuj przybranie paprykowe: Podziel paprykę na ćwiartki, usun gniazda nasienne i opiecz na suchej patelni skórką do dnia patelni aż ta sczernieje. Przykryj szczelnie folią na 5 minut, następnie zdejmuj skórę. Pokrój w paski o szerokości 5 mm. Wymieszaj w niewielkiej misce z oliwą i octem winnym.
- Na połowę kromek rozłóż przybranie pomidorowe, na drugą paprykowe. Na każdą kanapkę połóż po filecie anchois i plasterek sera. Skrop odrobiną oliwy według uznania.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Rewelacja! uwielbiam tapas a Twoje wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńSą fantastyczną alternatywą dla codziennych kanapek. Cieszę się, że się podobają i mam nadzieję, że mi podpowiesz trochę w temacie kuchni hiszpańskiej!
OdpowiedzUsuń