Pancakes z bananem i ananasem
śniadanie po amerykańsku
Nie ma pewności, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Najprawdopodobniej miało to miejsce już w starożytności. Włosi twierdzą, że naleśniki wynaleziono we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, kiedy wyszła za mąż za francuskiego króla. O ile europejskie i azjatyckie naleśniki przybierają formę cienkiego placka, to słynne amerykańskie pancakes są znacznie grubsze i mniejsze od naszych rodzimych. Pancakes w szybkim czasie podbiło serca i zauroczyło podniebienie mieszkańców innych kontynentów globu. Na amerykańskich filmach pierwsze śniadanie to kopiec pancakesów polanych nieskromnie syropem klonowym. Spróbujmy tego rarytasu i my. Naleśniki najczęściej podaje się z różnego rodzaju powidłami, dżemem, owocami, miodem oraz różnego rodzaju syropami. Dzisiaj sprezentujemy pancakes z dodatkiem ananasa. Zobaczmy jak i z czym to się je!
- 100 g ananasa z puszki
- 1 banan
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- olej roślinny
- syrop klonowy (lub miód) i jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Przygotować dwie miski. W pierwszej wymieszać ze sobą wszystkie sypkie produkty, tj. mąkę, proszek, cynamon, cukier. W drugiej plynne, mleko i jajko. Połączyć i dodać owoce pokrojone na kawałki.
- Rozgrzać olej i łyżką stołowa kłaść ciasto na patelnię. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki, można je odwrócić na druga stronę. Zdjąć z patelni jak tylko naleśniki się przyrumienią.
- Podawać z syropem klonowym i jogurtem naturalnym.
Smacznego!