Triple chocolate cheesecake
z białą, mleczną i ciemną czekoladą
Sernik stanowi jedno z najpopularniejszych deserów w krajach europejskich. Sernik może się składać z zarówno z jednej, jak i wielu warstw. Główną i najgrubszą warstwę stanowi masa powstała na bazie twarogu, jajek i cukru. Sernik można przygotować piekąc lub bez pieczenia, jest jednak zawsze serwowany w wersji schłodzonej. Sernik tworzony jest także z najróżniejszymi dodatkami, wśród nich najpopularniejsze są owoce - truskawki, czy brzoskwinie, ale także toffi lub czekolada. W Wielkiej Brytanii i Irlandii za podstawę sernika służą pokruszone herbatniki maślane lub innego rodzaju ciastka, często z dodatkiem syropu owocowego. Serniki są popularnie serwowane w kawiarniach i pubach. Tutaj narodziły się najbardziej powszechne dzisiaj odmiany i smaki: banofee (połączenie banana i tofee), kawowy, herbaciany, Irish Cream i czekoladowy. Dzisiaj z miłą chęcią prezentujemy ten ostatni, składający się z trzech różnych czekolad. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Sernik powstał podczas spotkania z przyjaciółką (która, co jak co, ale na sernikach się zna), zatem w wyjątkowo miłej atmosferze pracy. Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść - ale gdy są dwie zaprzyjaźnione, to efekt może być naprawdę urokliwie smaczny.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego do sernika
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 30 dag masła
- 10 g herbatników czekoladowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g śmietany 18%
- około 4 łyżeczek słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
- Pokrusz, najlepiej za pomocą tłuczka herbatniki na bardzo drobny proszek. Rozpuść w małym rondlu masło i wsyp pokruszone herbatniki. Wsyp całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż tortownicę na 10 minut do piekarnika rozgrzanego 180 do stopni Celsjusza.
- Twaróg na sernik umieść w dużej misce. Wymieszaj dokładnie z jajkami, szklanką cukru, mąką ziemniaczaną lub budyniem, śmietaną i ekstraktem z wanilii, najlepiej za pomocą miksera. Rozłóż masę po równo do trzech misek.
- W małym rondlu rozpuść połamaną tabliczkę białej czekolady. Jak tylko powstanie jednolita płynna masa zdejmij z ognia i wymieszaj z odrobiną śmietanki. Masę czekoladową dodaj do miski z masą twarogową i dokładnie wymieszaj. Czynność powtórz z tabliczkami czekolady mlecznej ciemnej deserowej.
- Na spód z herbatników wylej masę twarogową z czekoladą białą, na nią z mleczną a na wierzch wylej masę z czekolada ciemną.
- Tortownicę można wstawić do naczynia z wodą - daje to lepszy efekt pieczenia. Sernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni i piecz przez kolejne 40-50 minut. Po tym czasie pozostaw sernik w wyłączonym już piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach na ok 15 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach - a kiedy ostygnie wstaw do lodówki na całą noc.
Autor: Mika & Poldek Zakapior
Smacznego!
Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńSmakował własnie w ten sposób! Tylko z trudem doczekał poranka.
OdpowiedzUsuń