Donuty z pieca
-pączki bez tłuszczu-
Donuty czy też doughnut to ciastka najbardziej znane z dziurki. Kojarzone też z marką Dunkin Donut. Jest klika teorii kiedy i jak powstały donuty. Niektórzy twierdzą, że historia ciastek sięga XIX wieku do północnej ameryki i duńskich osadników. Inne że ich receptura pojawiła się po raz pierwszy w Angielskiej książce kucharskiej z 1803. Jest też teoria iż autorem receptury był Amerykanin Hanson Gregory około 1847 roku. Nie wiadomo co jest prawdą jednak dwie rzeczy są niezmienne:ciastka powstały w XIX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych. Ciastka pieczone są głębokim oleju jednak istnieje też wersja pieczona w piecu. Właśnie na takie donuty dziś zapraszamy.
Składniki:
- 320 ml mleka
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 12 g drożdży naturalnych
- 100 g masła
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy.
- Odlewamy 80 ml do których dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy drożdże i czekamy aż powstanie rozczyn.
- Do reszty mleka dodajmy masło w kostkach i czekamy aż się roztopi.Dodajemy rozczyn.
- W misce mieszamy mąkę, sól i gałkę muszkatołową.
- Dodajemy jajka mieszamy i powoli dolewamy mleko.Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 2h.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1cm. Wycinamy duże koła 8 cm. Następnie w środku mniejsze kółka. Odstawiamy na kolejną godzinę.
- Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zamiast foremek do donutów użyłam szklanki do dużych kółek i zakrętki od wody do małych.
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 2/2015
Smacznego!
Apetyczne i zdrowsze od tych smazonych :)
OdpowiedzUsuń