Brazylijski mazurek
z dżemem z owoców guawy
Czasami inspiracje przychodzą nagle. Jakiś czas temu mieliśmy przyjemność próbować bułki z dżemem z guawy. Młoda zajadała się aż jej się uszy trzęsły. Przed świętami na stoisku Brasil on the plate pojawił się przepis na mazurek z tymi owocami. W sumie jestem dość ortodoksyjna, bo najbardziej kocham swój mazurek czekoladowy. Ale postanowiłam spróbować czegoś innego. Ciasto jest zdrowe i proste w wykonaniu. Właściwie godzinę po rozpoczęciu prac było gotowe do zjedzenia. A dżem... słodki i powodujący chęć zjedzenia go łyżeczką.
Całość jest w sam raz i myślę, że wspaniale sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Smacznego i Wesołych Świat.
Składniki:
- 350 g płatków owsianych
- 100 g maki ziemniaczanej
- 100 g maki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 300 g dżemu z guawy
Przygotowanie:
- Płatki prażymy na suchej patelni i studzimy.
- Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia.
- Masło kroimy na drobne części po czym dodajemy mąkę i kroimy na drobne części.
- Dodajemy jajka, śmietanę, cukier i szybko wyrabiamy.
- Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepiamy dno blachy.
- Na ciasto nakładamy dżem i przykrywamy pozostałym ciastem.
- Pieczemy około 30 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.
Przepis pochodzi od specjalistów od kuchni Brazylijskiej BRASIL-ON-THE-PLATE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz