Lody borówkowe
W taki upał jakoś człowieka nie ciągnie do kuchni. Chyba że do lodówki z myślą by w niej zamieszkać. Wiadomo zimne rzeczy niby nie są wskazane przez różnicę temperatur ale... No właśnie kto nie lubi sięgnąć po lody? Dziś wykonane z małym pomocnikiem który dzielnie blendował owoce. Lody proste do zrobienia i smaczne. Do tego już 6 godzin po wstawieniu do zamrażarki można w nie wbijać łyżeczki.
Sam pomysł z jednorazowymi kubkami uważam za genialny. Lody można sobie przygotować dzień wcześniej i na urodziny/bal/parapetówkę jak znalazł. Nie trzeba porcjować, ani zmywać.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 g)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok.400 g)
- 400 g borówek
- Mleka wstawiamy wcześniej do lodówki by się schłodziły.
- Owoce myjemy i blendujemy na mus.
- Mleko niesłodzone ubijamy przez około minutę na pianę.
- Dodajemy mleko słodzone dalej ubijając.
Na końcu wlewamy mus. - Tak przygotowaną masę rozlewamy do kubeczków jednorazowych -8 jeśli chcemy duże porcje, 10 jak średnie.
- Wstawiamy do zamrażarki na około 6 h.
Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz