Kuru Fasülye
- czyli turecka zupa fasolowa
Istnieje wiele jej odmian. Czerwoną fasolę można zastąpić białą - wtedy zmienia się na zupę grecką - fasoladę, ale pod warunkiem, że jednocześnie pozbawi się ją mięsa. Wołowinę w zupie można zastąpić jagnięciną, krojoną jak na gulasz. Najlepiej smakuje na drugi dzień, warto więc ugotować większą porcję. Można podawać z chlebem. Lekko pikantna, ale bardzo smakuje dzieciom.
Składniki:
- 25 dag czerwonej fasoli
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1/2 pół selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz, sól
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Namoczyć fasolę na noc.
2. Na drugi dzień ugotować do miękkości, dodając w połowie gotowania pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe.
3. Na łyżce oleju zeszklić cebule pokrojoną w drobną kostkę, dodać mięso i czosnek.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodać zawartość patelni, koncentrat i przyprawić do smaku.
Autor: Czarna Plomba
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz