Souppa Pieczarkowa
- czyli włoska zuppa di funghi
Rodzina głodna być nie może, zatem Mamma coś pysznego ugotuje i nakarmi. Tym razem na stanowisku Padre di famiglia. Polacy i Włosi mają wiele wspólnego, to prawdopodobny powód naszej wzajemnej sympatii. Mówi się, że łączy nas podobny temperament, przywiązanie do rodziny i tradycji katolickiej, czy zamiłowanie do biesiadowania. Sami Włosi nazywają Polaków Włochami Północy. Polacy i Włosi kochają się w zupach. Zatem ku czci przyjaźni włosko - polskiej gotujemy zupę pieczarkową.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 500g pieczarek
- 200g pomidorów koktajlowych
- 1litr bulionu lub 2 kostki rosołowe
- natka pietruszki
- 2 jajka
- tarty ser
- pieprz
- nieco chleba na grzanki lub gotowe grzanki
Przygotowanie:
- Ugotować jajka na twardo. Pomidory zemleć w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksować za pomocą miksera.
- Dwie łyżki masła i oliwę rozgrzać razem w garnku i zeszklić na nim czosnek oraz cebulę. Umyte pieczarki (nie ma potrzeby ich obierać) pokroić na cienkie plasterki, dodać i lekko podsmażyć.
- Dodać zmiksowane pomidory.
- Rozpuszczone
w 1 litrze gorącej wody kostki rosołowe (lub 1 litr przygotowanego bulionu)
dodać do garnka i gotować na wolnym ogniu 20 minut.
- W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i usmażyć na maśle.
- Tuż przed podaniem dodać do zupy odrobinę pieprzu, drobno posiekaną natkę pietruszki, pokrojone ugotowane jajka i starty ser.
- Na talerzu udekorować grzankami.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z Mafijnej Książki Kucharskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz