Zupa z porem i makaronem udon
na bazie rybnego bulionu dashi
Typowy japoński obiad koniecznie musi składać się z zupy. Zupa podawana jest w miseczkach, spożywa się ją także za pomocą pałeczek, którymi wyławia się stałe produkty, resztę zupy można jeść łyżką. Jednakże chcąc wypić zupę powinno się podnieść miseczkę z nią obiema rękami chwytając za dno - tego wymaga tradycja. Podstawą większości zup jest wywar dashi powstały z wodorostów kombu i suszonego rodzaju tuńczyka. Ugotowane w takim wywarze warzywa i mięso nabierają charakterystycznego smaku. Udon jest rodzajem grubego pszennego makaronu. Podawany jest na ciepło w wodnistym bulione, najczęściej właśnie dashi z dodatkiem mirinu i sosu sojowego. Popularnym dodatkiem do zupy z zastosowaniem makaronu udon jest posiekana drobno szalotka, czy też tempura, krewetki i tofu.
Składniki na 3-4 porcje:
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki dashi w proszku
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirin
- 1 łyżka brązowego cukru
- 200 g makaronu udon
- 100-150 g plastra wieprzowiny
- 1/3 pora, zielona część
- 1/2 marchewki
- 3 suszone grzyby shiitake (użyłam mun)
- 1 drobno posiekana szalotka
- szczypta przyprawy mieszanki 7 ziół
- szczypta czarnego sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Do większego garnka wlej wodę, dosyp trzy łyżki dashi, sos sojowy, mirin i cukier. Gotuj na małym ogniu. W małej misce zalej grzyby moon i odstaw na 5 minut. Jak tylko grzyby nasiąkną i zwiększą swoją objętość pokrój je na cienkie paseczki i dodaj do bulionu.
- Pokrój w cienkie plasterki pora i marchewkę, następnie wrzuć do wywaru. Plaster kotleta wieprzowego pokrój na cienkie paseczki. i dodaj do bulionu z warzywami. Dodaj gotowy makaron udon. Całość gotuj przez około 10 minut w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Rozlej zupę do misek, oprósz przyprawą mieszanki 7 ziół i ziarnem czarnego sezamu i drobno posiekaną szalotką.
Makaron udon powstaje na bazie mąki pszennej
Najpopularniejszą formą podania jest wywar na bazie dashi, mirin i sosu sojowego
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz