Grillowana pierś kurczaka
z salsą z pomidorów i ogórka
Meksykanie są bardzo dumni ze swojej kuchni - do czego mają jak największe potrawy. Jadać powinno się w towarzystwie - wspólne biesiadowanie wzmacnia smak potraw. Dania są sycące. Meksykanie kochają się w wołowinie, ale na stole można znaleźć także potrawy z drobiu, który jest znacznie łatwiejszy i szybszy w obróbce. Meksyk to nie tylko ciężkie i pracochłonne potrawy. Często jada się dania grillowane, znacznie uboższe w tłuszcz. Grilluje się warzywa i mięso. Ten kraj Ameryki Południowej kukurydzą i pomidorami obsiany. Tak, to właśnie Meksyk objawił nam ukochane przez cały świat pomidory. Europejczycy podarowali im cebulę - odmianę czerwoną Meksykanie dodają do większości potraw. Przedstawiamy kulinarne oblicze Meksyku od strony lekkiej i szybkiej - grillowany kurczak w salsie z meksykańskich pomidorów, azjatyckiego ogórka, europejskiej cebuli oraz słodkiego sosu chilli z sokiem z cytryny.
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 pozbawiony pestek pomidor, cienko pokrojony
- 1/2 ogórka, pozbawionego pestek ze skórką, cienko pokrojony
- 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry (użyłam pietruszki)
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
- Upiecz kurczaka na natłuszczony grillu lub wysmaruj kurczaka w 2 łyżkach oliwy i usmaż na patelni grillowej, aż zarumieni się po obu stronach.
- W międzyczasie w misce wymieszaj okrojonego cienko ogórka, pomidora i cebulę, poszatkowaną kolendrę, słodki sos chilli i dodaj sok z cytryny lub limonki.
- Podawaj kurczaka przykrytego salsą . Jako dodatek możesz dodać grillowane limonki, czy placki tortilli.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz