Dak-bokkeum-tang
- gotowany kurczak na ostro po koreańsku
Dak-bokkeum-tang jest to pikantna potrawa z duszonego kurczaka z dodatkiem ostrej koreańskiej pasty gochujang, sosu sojowego, zielonej cebuli i czosnku. Podawana jest z dodatkiem niedużej ilości wywaru pozostałego podczas gotowania. Daktoritang, bo tak również nazywane jest danie należy do potraw typu jorim, które odnosi się do długo gotowanych posiłków, w których skład może wchodzić mięso, owoce morza i warzywa z dodatkiem sosu. Sos stosowany najczęściej w jorim to sos sojowy (ganjang), do którego dodaje się wspomniane wcześniej gochujang, czy też sproszkowane chilli. Gochujang produkowana jest z czerwonej papryki chilli, kleistego ryżu, fermentowanej soi oraz soli. Tradycyjnie pastę fermentowano latami, przechowując pastę poza domem w glinianych naczyniach. Dokładne pochodzenie i historia powstania dak-bokkeum-tang nie jest znane. Najprawdopodobniej danie pochodzi ze stolicy Korei Południowej, Seulu. Potrawa ma ostry, paprykowy smak. Jest treściwa i sycąca.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 3 szklanki wody lub rosołu z kury
- 1/2 pora
- 1/2 ostrej zielonej papryki
Przyprawy:
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- wódka lub białe wino
- sok z cytryny
Sos:
- 3 łyżki sosu z pasty paprykowej
- 3 łyżki ostrej mielonej papryki
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka siekanego czosnku
- 1/2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj i pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Włóż kurczaka do miski i dodaj wszystkie przyprawy. Natrzyj nimi mięso. Odstaw kurczaka na 30 minut.
- Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, pora i ostrą zieloną paprykę w kawałku o długości 2 cm.
- Włóż do garnka kurczaka i zalej go 6 szklankami wody. Gotuj aż mięso będzie miękkie.
- W międzyczasie przygotuj sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
- Kiedy mięso będzie w połowie ugotowane do garnka dodaj sos i warzywa. Gotuj wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania dodaj pora i ostrą czerwoną paprykę, dopraw olejem sezamowym i solą. Rozlej do misek i przybierz prażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!
Uwielbiam ostre potrawy, więc myślę, że podszedł by mi taki obiad.
OdpowiedzUsuń