Gulasz z mięsem z jelenia
- kuchnia staropolska
Kuchnia staropolska znacznie różni się od tej, jaką znamy dzisiaj. Zawód myśliwego był ceniony. Mięsa na bogatych stołach nie brakowało. Z jednej z książek znanej polskiej pisarki kulinarnej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, "365 obiadów" możemy znaleźć szereg potraw z dziczyzny, takich jak z sarny, bażanta, kuropatwy, dzika, czy nawet z kwiczoła. Rozmaite potrawy z dzikiej zwierzyny były od zawsze obecne na naszych stołach. Jednakże dzisiaj stanowią dla większości kulinarną ciekawostkę. Warto się skusić i spróbować. Gulasz z jeleniny jest niezwykle prostą w przygotowaniu potrawą o delikatnym smaku. Danie idealne na obiad w chłodne popołudnia.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 kg mrożonego mięsa gulaszowego z jelenia*
- 1 duża cebula, poszatkowana
- 1 duża czerwona cebula, poszatkowana
- 2 - 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 250 ml czerwonego wina, półwytrawnego (1 szklanka)
- 1 l mięsnego bulionu - z dziczyzny lub wołowiny (4 szklanki)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- ok. 3-4 łyżek mąki pszennej
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Rozmrożone i umyte mięso, odsącz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę. Obtocz kawałki mięsa w mące.
- Rozgrzej na głębokiej patelni olej z masłem. Smaż kawałki jeleniny, kiedy mięso zmieni kolor dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Wymieszaj całość stopniowo dolewaj wino, następnie bulion.
- Dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez ponad godzinę. Mięso powinno stać się miękkie.
- Gulasz podawaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami.
Uwagi:
- Mięso z jelenia można zakupić w Warszawie w sklepie Dziki Trop na ulicy Gagarina 31 na Mokotowie
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz