poniedziałek, 16 września 2013

Lobiani

Lobiani

- gruziński chlebek z nadzieniem fasolowym


Lobiani, nazywane jest często fasolowym chaczapuri. Rzeczywiście, trudno odmówić podobieństwa. W zasadzie lobiani od chaczapuri różni się jedynie nadzieniem. Wnętrze chleba stanowi pasta z fasoli z niewielką ilością dodatkowych składników. Przekąska szczególnie spożywana jest podczas gruzińskich świąt, takich jak Barbaroba, czy w Dniu Barbary, które ma miejsce 17 grudnia. Kiedy, spytałam mojego gruzińskiego znajomego, jakie danie poleca, abym przygotowała lobiani stanowiło pierwsze z wymienionych. W smaku jest delikatne i zaskakująco dobre. Idealne na kolacje, czy dodatek do innych dań.



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki
  • 1 strączek czerwonej papryczki chilli

Dodatkowo: 2 plasterki masła


Przygotowanie: 

  1. Przygotuj ciasto: Mieszasz wszystkie składniki ze sobą, tworzysz z ciasta kulę i odstawiasz na kilka godzin pod przykryciem w misce do wyrośnięcia.

  2. Przygotuj farsz: odcedź i przepłucz fasolę z puszki. Posiekaj cebulę i oraz zabki czosnku i pietruszkę. Usuń gniazdo nasienne i szypułkę z papryczki chilli i pokrój ją na niewielkie kawałki. Wrzuć wszystkie części do głebokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. 

  3. Podziel ciasto na dwie cześci. Każdą połowę rozwałkuj na kształt koła. Połóż zapomocą łyżki na środek każdgo płatapołowę farszu. Zwiń ciasto tworząc tzw. worek(po to aby ciasto ponownie przybrało kształt koła). Prrzyciśnij aby ciasto się złączyło i przyklep na płasko. Ponownie rozwałkuj aby stworzylo jednolity okragły placek, a jednocześnie farsz aby się równomiernie rozmieścił w placku.

  4. Połó placek na rozgrzanej patelni i smaż bez tłuszczu aż się zarumieni, po czym przerzuć na drugą stronę i powtórz czynność. Na rozgrzany wierzch rozsmaruj plasterek maśła, tak by równomiernie się rozmieściło. Podawaj na ciepło lub zimno.




Smacznego!

2 komentarze: