Brownie
- zawartość cukru w cukrze-
Brownie to Amerykańskie ciasto na bazie czekolady. Zasadniczo jest nie do zepsucia -śladowe ilości mąki, sama czekolada i cukier.W oryginale używano czekolady była gorzkiej 70%. Brownie ma być wilgotne i słodkie. Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową czy co nam przyjdzie do głowy. Nawet polewę czekoladową na wierzch Jak dla mnie jest też ciastem ekonomiczny- nie da się na raz zjeść więcej niż kawałek. Jeśli ciasto będzie "niedopieczone" i płynne i tak nada się do wyjedzenia łyżeczką, lub można zamrozić w lodówce.
Składniki:
- 400 gram czekolady (4 tabliczki)
- 130 g mąki
- 260 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- czekolada w wiórkach
Przygotowanie:
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy cukier z cukrem wanilinowym, a pod koniec mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy wiórki czekoladowe. Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i wcześniej schłodzonej.
- Piekarnik nagrzewamy do maksimum po czym wyłączamy. Wstawiamy ciasto. Wyjmujemy gdy będzie piekarnik będzie zimny. W przypadku gdy ciasto nadal się leje można je na noc wstawić do lodówki.
Przepis zaczerpnięty od Karoliny z Good Place Warsaw
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz