Surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu
- miłe przypomnienie surówki z dzieciństwa
Marchew w Polsce jest chętnie uprawiana. Jada się ją na surowo, przyrządza się z nich surówki, dodaje do sałatki, czy zupy. Roślina zawiera węglowodany, białko, liczne karoteny, a także witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz minerały jak: wapń, żelazo, miedź fosfor, ponadto pektyny. Niegdyś marchew była dostępna w wielu kolorach od bieli po bordo, popularność pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy rozpowszechnili skutecznie odmianę warzywa w tym kolorze. Chrzan, o czym nie każdy wie, należy do rodziny kapustowatych. Pełni rolę przyprawy, a uprawiany w Europie jest już od XI wieku. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wykrztuśne. Jest używany przy uciążliwym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli, czy chronicznym katarze. Marchew jest jednym z ulubionych warzyw wśród dzieci. Dlatego dobrze przygotować je pod postacią surówek do obiadu. Taką przygotowaliśmy dzisiaj. Słodka surówka z marchwi, z dodatkiem słodkiego jabłka i pikantnego chrzanu, ujarzmionego śmietaną będzie miłym dodatkiem do obiadu w akompaniamencie kotleta i tłuczonych ziemniaków. Czasem miło wrócić do polskiej klasyki.
Składniki:
- 0,5 kg marchwi
- 1 jabłko
- 2 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
- sok z 1/2 małej cytryny
- 5 łyżek śmietany/jogurtu
Przygotowanie:
- Zetrzyj obrane jabłko na tarce o dużych oczkach i od razu polej sokiem z cytryny.
- Zetrzyj marchew, tym razem na drobnych oczkach.
- Do miski z marchewką i jabłkiem, dodaj chrzan, soc z cytryny oraz 5 łyżek śmietany lub jogurtu. Całość wymieszaj. Podawaj lekko schłodzoną.
Autor: Czarna Plomba
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz