Chleb z pomidorami
Amore pomidore!
Każdy kraj ma swoje piekarnicze specjały. Bułki, chleb, chałka, warkocze, paluchy, kajzerki... Na słodko, słono lub pikantnie. Dziś wyprawa do Włoch, a wraz z nim aromat chleba z suszonymi pomidorami. Chleb jest zwarty i wyrazisty w smaku - nie da o sobie długo zapomnieć. Najlepiej smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do zagryzienia przy sałatce. Jak mawiają Włosi Amore pomidore! Zróbmy to z pomidorem!
Składniki:
- małe opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100+200 ml letniej wody
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 12 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Do cukru i drożdży dodajemy 100 ml wody i odstawiamy na 15 minut aż powstanie piana.
- Mąkę łączymy z solą i bazylią. Dodajemy wyrośnięte drożdże i koncentrat pomidorowy. Dodając powoli wodę wyrabiamy na jednolitą masę.
- Wykładamy na stolnicę, wyrabiamy około 5 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto o podwojonej objętości wyjmujemy na stolnicę. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Przekładamy do natłuszczonej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Odstawiamy na kolejne 40 minut.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut aż skórka się zarumieni.
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Kuchnia Włoska. Wydawnictwo Olesiuk 2004
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz