Ciasto cytrusowe
- Sycylia cytrusami wita-
Sycylia to nieduża wyspa należąca do Włoch. Jej specjalnością są dania z ryb i warzyw. A także wspaniałe desery z wykorzystaniem rosnących tam cytrusów. Podarujmy sobie trochę słońca w zimowe dni.
Składniki:
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 125 g zmielonych migdałów
- 125 g mąki *
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok a skórki zetrzeć.
- Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową i połowę skórki pomarańczowej.
- Soki z cytrusów wymieszać z mielonymi migdałami. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.
- Ciasto przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Po wystudzeniu przyozdobić bitą śmietaną wymieszaną z pozostałą skórką pomarańczową
* W oryginale mąki w przepisie było dużo mniej. Dodałam jej tyle by ciasto nabrało formy półpłynnej.
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Kuchnia Włoska. Wydawnictwo Olesiuk 2004
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz