Zapiekanie lumaconi nadziewane ricottą i mozzarellą
w sosie pomidorowym
Makarony to jest to, na czym najlepiej się znają Włosi. Jest to kraj pełen pomysłów na jego kształt, wielkość i sposób przygotowania. Są makarony które idealnie pasują do podania z sosem tj. spaghetti, czy też farfalle. Są także rodzaje makaronu, które służą do nadziewania oraz zapieczenia. Tu za przykład posłuży znane wielu cannelloni, a także makarony w kształcie muszli, jakie prezentujemy dzisiaj - lumaconi. Makaron wypełniliśmy dwoma rodzajami sera mascarpone oraz ricotta. Włoski ser ricotta, o konsystencji twarogu jest rodzajem miękkiego i niedojrzewającego sera zwarowego. Produkowany jest z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych poprzez drugie gotowanie. W przeciwności do wielu serów o podobnej konsystencji - ricotta jest niesolona. Może być spożywana w postaci świeżej jako dodatek do kanapek lub jako składnik ciast, farszów, klusek i wielu innych potraw.
Składniki dla 4 osób:
- 200 g makaronu lumaconi
- 125 g mozzarelli (1 kulka)
- 250 g serka ricotta (1 opakowanie)
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- odrobina oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów bez skórek (1 puszka)
- 1/2 szklanki bulionu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka cukru
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
- Przygotuj nadzienie. Wymieszaj poszarpaną mozzarellę, ser ricotta, oraz większość parmezanu, pozostawiając odrobinę do posypania po wierzchu makaronu. Ponadziewaj makaron lumaconi.
- Do garnka wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Najlepiej użyć już wcześniej pokrojonych pomidorów, jeżeli używasz całych - rozdrobnij je za pomocą widelca na mniejsze kawałki. Wymieszaj z połową szklanki bulionu, dodaj suszone oregano i bazylię, dopraw solą i pieprzem, a także 1 ewentualnie 2 łyżeczkami cukru.
- Rozlej powstały sos do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłóż nadziany makaron i posyp resztą parmezanu. Skrop 2 -3 łyżkami oliwy i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika Piecz przez około 20-25 minut,. Potrawa powinna zacząć bulgotać, a sam makaron i ser lekko przyrumienić. Możesz posypać listkami bazylii lub rukoli.
Uwagi: Aby urozmaicić smak potrawy, gdy skończyło się nadzienie z twarogu ricotta, użyłam gotowego pesto do nadzienia makaronu. Razem z nadzieniem z ricotty i sosem pomidorowym daje to niesamowity smak całości potrawy. Jak wykonać pesto domowym sposobem znajdziesz informacje w tym przepisie: Caprese
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz