Pan de sal
- filipińskie bułeczki
Pandesal, to rodzaj popularnego na Filipinach pieczywa drożdżowego. Nazwa zapisywana najczęściej pan de sal, oznacza tyle, co "słony chleb". Ten rodzaj bułek powstaje z połączenia z mąki, drożdży, cukru i soli. Smak i konsystencja chleba przypomina, popularne pieczywo w Puerto Rico - chleb de Agua oraz meksykańskie bolillos. Nietrudno się domyśleć skąd to podobieństwo się bierze. Zważywszy na fakt, że pan de sal powstało w XVI wieku, kiedy to Filipiny stanowiły kolonię Królestwa Hiszpanii, a Manila stała się stolicą Hiszpańskich Indii Wschodnich.
Składniki na 12 bułek:
Przygotowanie:
Autor: Czarna Plomba
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z moje wypieki
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (jeżeli używasz świeżych - pamiętaj, żeby najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę z olejem.
- Wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon, tak jak zwijamy naleśniki.
- Rulon obtoczyć w bułce tartej i nożem podzielić 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piec w temperaturze 210 C z termoobiegiem przez około 20 minut lub do zarumienienia. Studzić na kratce.
Autor: Czarna Plomba
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z moje wypieki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz