Sałatka z koprem włoskim i szynką dojrzewającą
z oliwnym sosem cytrynowo-czosnkowym
Hiszpania jest prawdziwym kulinarnym eldorado, szczególnie dla mięsożerców - można tu znaleźć wiele mięsnych rarytasów - od kaszanki, przez kiełbasę chorizzo, po szynki dojrzewające. Andaluzja ceni sobie jak żaden inny region kraju wieprzowinę. To tu wytwarza się jeden z największych skarbów kulinarnych Hiszpanii - suszoną dojrzewającą szynkę jamón ibérico, która często podawana jest jako tapas do kieliszka czerwonego wina. Inną popularną szynką tego typu jest jamón serrano. Prezentujemy sałatkę, która zabierze nasze podniebienie w rejon Morza Śródziemnego, zdrowa i chrupiąca z dodatkiem fenkułu, o lekkim anyżowym smaku. Sałatka z pewnością jest sycąca a smaku słodki, kwaśny, słony i pikantny idealnie się ze sobą komponują. Kolorowa kompozycja sałatki nie tylko ucieszy żołądek ale także i oczy.
Składniki dla 2 osób:
- 1 mała sałata rzymska
- 1 mały fenkuł (czyli koper włoski), pokrojony na cienkie plasterki
- 1 średni pomidor, pokrojony na plasterki
- garść liści rukoli
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki (użyłam białej)
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 2 plasterki szynko dojrzewającej - najlepiej jamón, czy prosciutto, użyłam szwarcwaldzkiej
- 2 fileciki anchois
- 1 papryka marynowana, pokrojona na cienkie plasterki
Sos:
- 1/2 szklanki oliwy
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
Przygotowanie:
- W dużej misce wymiesza j porwaną sałatę rzymską, plasterki kopru włoskiego, rukolą, papryką marynowaną i pokrojonymi drobno filetami anchois.
- Przygotuj sos: wymieszaj, energicznie mieszając wszystkie składniki ze sobą i połową sosu cytrynowo-czosnkowego polej wymieszane składniki w misce.
- Dodaj pomidory, cebulę oraz oliwki. Na wierzch rozłóż porwaną szynkę dojrzewającą. Skrop resztą sosu. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz