środa, 13 marca 2013

Chleb Piwny

Chleb piwny

- piwo nie tylko do picia

W Niemczech pieczywo stanowi podstawowy artykuł spożywczy. Przemierzając kraj wzdłuż i wszerz, możemy się z powodzeniem doszukać około 300 rodzajów chleba, a jeszcze więcej, bo około 1200 innego rodzaju pieczywa - precelki, rogale, paluszki. W tym przepisie może nie najbardziej popularny gatunek chleba, ale z czym innym konsumpcyjnym jak nie z piwem kojarzą się Niemcy! 





Składniki:
  • 3 i 1/4 kubka mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki nasion (koperek/kminek/czarnuszka/kmin rzymski)
  • 50 g masła w częściach
  • 375 ml piwa
  • 1/4 kubka mąki dodatkowo
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • gruba sól morska do posypania (ew. zwykła)

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Posmaruj blachę stopionym masłem/olejem. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Dodaj cukier i nasiona - wymieszaj.Palcami rozetrzyj masło z mąką. Zrób w środku dołek i wlać od razu całe piwo. Drewniana łyżką wyrób miękko masę.

2. Włóż na posypaną mąką stolnice ciasto, oprósz je dodatkowo mąką. Wyrabiaj przez 1-2 min. na gładką kulę. Trochę ją wydłuż i lekko spłaszcz. Zaokrąglonym czubkiem dużego noża zaznacz bruzdę 2 cm. Posmaruj wierzch wodą, posyp nasionami i grubą solą.

3. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gdy będzie gotowe - sprawdź stukając w spód. Głuchy dźwięk znaczy, że wypieczone.
Wyjmij, poczekaj do wystygnięcia.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz