środa, 15 kwietnia 2020

Łazanki z boczkiem i z serem

Łazanki z boczkiem i serem

- swojsko, po czesku


Łazanki to typowo słowiański rodzaj makaronu w kształcie niewielkich kwadracików. W polskiej kuchni łazanki podawane są najczęściej z kapustą, grzybami, czy kiełbasą lub boczkiem. Łazanki co prawda pojawiły się jak mówi historia najpierw w Polsce w połowie XI wieku, za sprawą królowej Bony, włoskiej żony króla Zygmunta I Starego, która to sprowadziła do kraju włoską lasagne. Trudno oprzeć się stwierdzeniu, że łazanki przypominają miniaturową wersję włoskiej lasagne. Łazanki weszły na stałe do jadłospisu kuchni polskiej i białoruskiej, a także czeskiej. Czechów i Polaków różni wiele, czasami dogadać się jest trudno, nie mniej jednak jeśli chodzi o jedzenie - to tu sojusz zawsze będzie. Polacy jak prawdopodobnie żaden inny naród rozumie i smakuje kuchnię czeską. Jest to kuchnia prosta, ale też i nieco tłusta, wszakże tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Łazanki z boczkiem i białym serem to rarytas i wspomnienie czasów dzieciństwa - danie sycące i smaczne. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, za to satysfakcja przychodzi natychmiastowo. Jest to danie idealne dla zabieganych i głodnych. Dobre o każdej porze roku. Zachęcam gorąco do przygotowania!



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g biłaego sera
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  1. Wymieszaj mąkę z jajkami i szczyptą soli. Dolewaj stopniowo wody, aby zagnieść ciasto, które będzie gładkie i sprężyste. Odstaw na około 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1-2 mm i pokrój go w romby o podobnej wielkości. Ugotuj pokrojone kawałki we wrzącej osolonej wodzie (5-7 minut), odcedź i odstaw.
  3. Na patelni podsmaż boczek, wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku, postaraj się aby utrzymał ciepło.
  4. Na patelnie z pozostałym tłuszczem po smażeniu boczku przełóż łazanki i kilkukrotnie delikatnie potrząśnij patelnią. Po chwili dodaj śmietanę, ser i odstawiony wcześniej boczek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość i niezwłocznie podawaj. 


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Czeska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Takie smakołyki to by smakowały dzieciom zapewne. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Razem z małżonką od bardzo dawna korzystamy z bardzo profesjonalnej firmy Rybik cukrowy .O tej firmie dowiedzieliśmy się od naszego bardzo dobrego przyajciela.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem tego blogu. Z niego naprawdę można się dowiedzieć bardzo dużo ciekawych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  4. O tym blogu na pewno powiem kumplowi. On tym blogiem bardzo się zainteresuje.

    OdpowiedzUsuń