wtorek, 9 lipca 2013

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

- czyli placek lotaryński


Choć quiche stanowi klasyczne danie francuskie, tak naprawdę ma korzenie osadzone w Niemczech. Samo słowo quiche oznacza ciastko i pochodzi od niemieckiego słowa kuchen. Ponadto, ciasto zapiekane z kremem oraz nadzieniem zawierającym mięso, ryby i warzywa znane było w kuchni angielskiej już w XIV wieku. Niewątpliwie jednak, quiche stanowi jedno z najbardziej znanych potraw francuskich. Ten rodzaj placka z nadzieniem z masy jajecznej i boczku jest wizytówką z północno-wschodniego regionu Francji - Lotaryngii. Tradycyjnie, quiche przygotowywany był na żeliwnej patelni, a krawędzie ciasta były zaciśnięte do wewnątrz. Obecnie placek lotaryński ma nieco bardziej nowoczesny wygląd. Nadzienie potrawy obowiązkowo powinno zawierać smażony boczek oraz krem jajeczny. Niegdyś wcale, a dzisiaj bezwzględnie dodaje się na wierzch dania ser Gruyère. Podstawa ciasta w przeszłości była nieco pulchniejsza, oparta o typowe ciasto chlebowe, obecnie ciasto jest bardziej chrupiące i cienkie, zapiekane w tortownicy. Quiche lorraine można konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno, najlepiej w towarzystwie wina, oczywiście francuskiego.




Składniki:

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zimnej wody
Farsz:
  • 1 por - poszatkowana w talarki biała część
  • 180 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobn kosteczkę
Masa jajeczna:
  • 3 jajka
  • 320 ml gęstej śmietany (30%)
  • świeżo zmielony pieprz, sól, gałka muszkatołowo
Dodatkowo: 
  • 60 g tartego żółtego sera (najlepiej cheddar)


Przygotowanie:
  1. Przesiej w misce sól i mąkę. Dodaj pokrojone zimne masło i rozgnieć palcam z mąką. Dodaj jajko oraz widę i szybko zagnieć w gładkie ciasto. Wysmarowaną tłuszczem formę (o średnicy około 26 cm) do tarty wylep rozwałkowany ciastem. Pomakłuwaj widelcem i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Przygotuj farsz. Na rozgrzanej patelni smaż przez około 4 minuty pora, zdejmij z patelni odstaw do wystygnięcia. Następnie usmaż kawałki boczku, tak aby był chrupki, również odstaw do ostygnięcia.
  3. Wstaw tartę do piekarnika (jeżeli masz możliwość okryj ją folią a nato wyłóż jakieś obciążenie - np fasolę). Piecz przez 20 minut z folią, następnie 15 bez w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Pozostaw tartę do przestygnięcia.
  4. Przygotuj masę jajeczną: Dokładnie wymieszaj śmietanę z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Na spód darty wyłóż boczek i por. Przysyp 3/4 ilości tartego sera i zalej masą jajeczną. Wierzch posyp pozostałym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika ponownie na 190 stopni i piecz przez około 30 minut lub do momentu, kiedy uznasz, że masa jajeczna się ścieła i zarumienila. Quiche loraine można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.




Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Filozofii Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz