czwartek, 4 lipca 2013

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

- powrót zapomnianej klasyki



Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru + dodatkowo do smaku według uznania
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Świeże łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
  1. Umyj rabarbar pod bieżącą wodą, jeżeli występują to odetnij liście i wyrzuć. Łodygi rośliny pokrój na kawałki o średnicy około 1 cm. Wsyp cukier do garnka i rozprowadź po dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty lub do momentu aż zacznie brązowieć.

  2. Wrzuć kawałki rabarbaru i wymieszaj. Cukier powinien wtedy się zbić w grudki, ale wraz z puszczaniem soku z rośliny, roztopi się. Smaż przez około 2-3 minuty. Następnie wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

  3. Zmniejsz płomień i dodaj cukier wanilinowy, gotuj przez kolejne 3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka minut i przecedź przez sitko do czystego dzbanka.

  4. Dla względów estetycznych można wrzucić kiłka ładniejszych czerwonych części rabarbaru, a resztę docisnąć łyżką i dolać sok do dzbanka. Kompot można, a nawet trzeba dosłodzić w razie potrzeby.



Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz