niedziela, 10 listopada 2013

Kurczak z ziemniakami w żółtym curry

Kurczak z ziemniakami w żółtym curry

- z dodatkiem mleczka kokosowego



Składniki:
  • 4 ziemniaki, przekrojone na ćwiartki
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki żółtej pasty curry (wychodzi opakowanie)
  • 1/4 szklanki bulionu rybnego (użyłam warzywnego)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru (palmowego)
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na kawałki o grubości 3 cm
  • 1 niewielka cebula, cienki pokrojona
  • 1/4 czerwonej papryki, cienko pokrojonej (w oryginale chilli)
  • 1 łyżka świeżych liści kolendry (użyłam mięty)
Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki i odcedź.
  2. Umieść połowę mleczka kokosowego  w większym garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj pastę curry i gotuj przez około minutę. Dodaj resztę mleczka, bulion, sos rybny, sok z cytryny i cukier i gotuj mieszając do moment rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj mięso z piersi kurczaka i gotuj przez 5 minut, mieszając. Do garnka wsyp ziemniaki z cebulą i gotuj wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
  4. Rozlej curry do 4 miseczek i na wierzch rozłóż pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, udekoruj liśćmi mięty lub kolendry. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Uwagi: 
W oryginalnym przepisie zalecono użycie 800 g ryby  zwartym mięsie.  Żółte curry idealnie pasuje do dań z ryby. 
Żółtą pastę curry swobodnie można zakupić w sieci sklepów "Kuchnie Świata"




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz