sobota, 9 listopada 2013

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

- czyli nie ma to jak zjeść u mamy


Są takie dania, które przygotowane przez mamę smakują najlepiej. Jedną z tych potraw niewątpliwie są knedle ze śliwkami. Knedle wywodzą się z niemieckiego obszaru językowego - Knödl po niemiecku oznacza kluskę. Jest to bardzo sztywno słowami obejmując potrawa na bazie mąki i ziemniaków. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami. W Polsce najbardziej popularnym wypełnieniem knedli są śliwki. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, czy ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach knedlami określa się także popularne ze słyszenia knedliki. Danie jest lubiane nie tylko przez dorosłych ale i dzieci. Dziś na kolację będę jeść je ja.




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ~ 1 kg śliwek węgierek
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo: masło, bułka tarta



Przygotowanie:
  1. Ugotuj kilogram ziemniaków w lekko osolonej wodzie, następnie jak tylko wystygną przeciśnij przez praskę. Uformuj kulę i wykrój 1/4 ziemniaczanej masy.
  2. W wykrojone miejsce dosyp w proporcji 2:1 mąki ziemniaczanej i pszennej. Dodaj szczyptę soli i wbij jajka. W dłoniach delikatnie wyrób ciasto, tak aby było sprężyste, ale także aby nie kleiło się do rąk. Jeżeli będzie się kleić dosyp mąki ziemniaczanej.
  3. Uformuj wałek i wykrój na mniejsze wałeczki. Na rozpłaszczone ciasto nałóż część lub całą węgierkę bez pestki jakiej jest wielkości. Wymieszaj w 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu. Do każdej śliwki na kawałku ciasta dosyp pół łyżeczki mieszanki cukru z cynamonem.
  4. Zaklej ciasto i uformuj delikatnie w kulkę. Wrzuć knedle do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i dodatkiem 1 łyżki oleju. Po wypłynięciu knedli na powierzchnie gotuj przez około 5 minut. Podawaj z masłem i pozostałego cukru cynamonowego lub prażoną przez 2 minuty bułką tartą z dodatkiem masła, oprószone cukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz