czwartek, 11 lipca 2013

Caprese

Caprese 

w prostocie tkwi piękno


Ten rodzaj przystawki pochodzi z południowego regionu Włoch, Kampanii. Składniki sałatki mają odzwierciedlać włoską flagę: zielone listki bazylii, białe plastry mozzarelli oraz czerwone plastry pomidora. Dodatkowo caprese skrapla się oliwą z oliwek i posypuje odrobiną pieprzu. Kampania jest także ojczyzną samej mozzarelli, gatunkowi sera znanemu doskonale każdemu smakoszowi pizzy. Mozzarella produkowana jest wyłącznie na terenie Kampanii, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Mleko, którym się posługuje do stworzenia sera powinno pochodzić od bawolic. Caprese jest wspaniałą, wyjątkowo delikatną w smaku zakąską skupiającą trzy, chyba najbardziej ulubione i typowo włoskie składniki kulinarne Włochów.



Składniki:
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek - do skropienia
  • świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
  • 2 ciabatty
  • 1/3 ząbka czosnku, przeciśniętego przez praske
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 orzechy włoskie - rozłupane i drobno posiekane
  • 1/2-1/3 szklanki świeżych listków bazylii
  • 1 łyżka tartego sera - najlepiej parmezan lun pecorino
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Przygotuj pesto: zmiksuj blenderem czosnek, oliwę orzechy, listki bazylii i ser. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Przekrój obie ciabaty na pół. Możesz je podgrzać na patelni na oliwie jeżeli już nie są świeże i chrupiące lub dokonać podgrzania, kiedy ciabatta zostanie wypełniona nadzieniem. Na połówce rozłóż na tzw. zakładkę plasterki pomidora i mozzarelli. Oprósz delikatnie solą i pieprzem skrop oliwą, posyp listkami bazylii.
  3. Na pozostałych połówkach posmaruj kromki pesto. Złóż na pół.jeżeli chcesz by były podgrzane - włóż na 2 minuty do opiekacza, ser powinien się roztopić, a pieczywo stać się chrupiące.



Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestii Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz