środa, 19 lutego 2014

Pleśniak

Pleśniak

5 warstw szczęścia


Ciasto należy jak dla mnie do kategorii  słodko-kwaśnej. Składa się z 5 warstw. Istotną częścią jest dżem, czy też powidła które powinny być kwaśne. Oraz niebiańska słodka pianka z białek. Mimo nazwy ciasto jest zdecydowanie świeże i raczej ma zwykle małe szanse na zepsucie - znika bardzo szybko. Nie jest skomplikowane w wykonaniu jedynym minusem jest nie tyle pracochłonność co czas oczekiwania - musi leżakować w lodówce.




Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 słoiki dżemu z czarnych porzeczek (razem około 500 g*)


Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy i chłodzimy.
  2. W misce mieszamy 2 łyżki cukru, mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę i żółtka jaj.
  3. Całość mieszamy dodając po trochu chłodne masło.
  4. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Proponuję na dwie i jedną połowę jeszcze na pół. Większą częścią ciasta wylepiamy blachę i wstawiamy do lodówki.
  5. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka na mrożonki. Do trzeciej części dodajemy kakao i wyrabiamy by całe ciasto było ciemne  i też przekładamy do woreczka. Teraz jasną i ciemną część wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
  6. Białko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu 3/4 szklanki cukru.
  7. Na blasze z jasnym ciastem rozsmarowujemy dżem. Na to ucieramy na grubych oczkach ciemne ciasto. Nakładamy pianę z jajek. Na koniec ucieramy ciasto jasne.
  8. Całość wstawiamy do piekarnika na godzinę do 180 stopni.

* zależnie od wielkości blachy i grubości warstwy

Ciasta przekładańce
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz