poniedziałek, 26 stycznia 2015

Chińska zupa jajeczna

Egg Flower Soup

- chiński rosół jajeczny ze szczypiorkiem i groszkiem


Egg flower soup, powszechniej znane pod nazwą Egg drop soup jest rodzajem chińskiej zupy na bazie rosołu z rozmąconym jajkiem. Zupa doprawiana jest solą i pieprzem, często dodaje się do niej posiekaną szalotkę, a także tofu i inne powszechne w kuchni chińskiej składniki. Rozmącone jajko lane jest cienkim strumieniem do wrzącego bulionu, dzięki czemu powstają charakterystyczne cienkie nici lub niewielkie płatki z jajka. Z tego też wywodzi się sama nazwa zupy, jak łatwo się domyśleć. Potrawa często stanowi bazę do wielu innych zup, które powszechnie możemy odnaleźć w większości azjatyckich barów i restauracji w Europie. W krajach zachodnich - w Europie, czy Stanach zjednoczonych często dodaje się odrobinę mączki kukurydzianej dla zwiększenia jej gęstości. Dodatkowo wzmociniłam zupę szczyptą imbiru dzięki czemu jest ona lekko rozgrzewająca i ma przyjemny aromat. Groszek jako sładnik dodatkowy, idealnie połączył się z poszatkowanym szczypiorkiem. Zupę przygotowuje się ekspresowo, jeżeli ma się pod ręką gotowy bulion drobiowy. Jest to kolejny przepis, który powstał za sprawą krótkiego filmu opublikowanego na YouTube 20 niezwykłych potraw jajecznych dookoła świata.





Składniki dla 3 osób:
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 jajka
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (głównie biała część)
  • 1 łyżka mrożonego groszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Doprawadź bulion do wrzenia. Dodaj imbir oraz mąkę kukurydzianą. Wsyp mrożony groszek. Wymieszaj dokładnie. Zmniejsz płomień ognia, na którym gotuje się rosół. 
  2. Rozbij jajka do szklanki. Energicznie wymieszaj jajka, tak aby powstała jednolita masa. Dolej 2-3 łyżki ostygniętego bulionu do szklanki i ponownie wymieszaj.
  3. Pod bardzo małym strumieniem z dużej wysokości wlewaj powoli masę jajeczną do buliony, stale mieszając zawatość garnnka, aby nie powstały większe kluski.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj posiekany w cienkie talarki szczypiorek. Wymieszaj zupę i od razu rozlej do misek. Podawaj zupę gorącą. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz