czwartek, 7 lutego 2013

Tarta z ricottą i cukinią

Tarta z ricottą i cukinią

- danie lekkie i pożywne



Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 soku z cytryny + starta skórka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Oprósz solą i odstaw na 15 minut, następnie jak puszczą wodę odsącz papierowym ręcznikiem.

2. Wyłóż do jednego naczynia serek ricotta, ser żółty jajko, dolej sok z cytryny wraz ze skórką. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Gotowe ciasto francuskie wyłóż na blaszce. Włóż na 15 minut do piekarnika. 

4. Na środku ciasta rozsmaruj masę serową starając się zostawić po około 2 cm od brzegu wolne. 

5. Rozłóż na wierzchu plasterki cukinii a wolne od masy serowej ciasto posmaruj oliwą.

6. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut -aż tarta zarumieni się.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz