czwartek, 26 grudnia 2013

Ryba w galarecie

Filety z pstrąga w galarecie

- gdy w kuchni króluje mama


Kiedy ja szaleję z globusem po kuchni, moja mama kultywuje kuchnie polską. Od dłuższego czasu rzadko powtarzam dania - w końcu tyle zostało do odkrycia! W tym czasie mama pilnuje, aby z jadłospisu niektóre potrawy tradycyjnie się powtarzały. Jedną z tych potraw jest ryba w galarecie. Serwowana zawsze w okresie świątecznym - potrawa lekka, po którą z chęcią się sięga podczas rodzinnej biesiady. Tak jak to bywa z daniami tradycyjnymi - każda kucharka ma swój własny przepis. Przedstawiamy filety z pstrąga w galarecie z marchewką, jajkiem, natką pietruszki, groszkiem i kaparami. Jak wiadomo - od mamy smakuje najlepiej!



Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskie
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka opłukanych kaparów
  • 4-5 łyżek zielonego groszku z puszki
  • dodatkowo - kilka liści natki pietruszki
  • 1 opakowanie żelatyny - zastosowanie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie:
  1. Na dno garnka włóż oczyszczone filety pstrąga, skórą do dna. W całości lub pokrojone na większe kawałki włóż także obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz z solą. Zalej wodą aż do pokrycia wszystkich składników. Gotuj przez około 20 minut.
  2. Łyżką cedzakową wyciągnij na deskę filety pstrąga oraz wszystkie warzywa z wywaru. Zdejmij skórę z filetów i usuń ości, które ewentualnie mogą się jeszcze znajdować w rybie. Pokrój na części i ułóż rybę na dnie salaterki. Pokrój marchew i jajko w plasterki. Wyłóż groszek, kapary i listki natki pietruszki.
  3. Przecedź powstały wywar z ryby i warzyw. Z około pół litra wywaru dodaj taką ilość żelatyny, jaką proporcję podaje producent żelatyny na opakowaniu. W moim przypadku były to około 3-4 łyżeczek żelatyny. Dodaj do żelatyny kilka łyżek z wywaru - wymieszaj i dodaj już do niegotującego się wywaru. Wymieszaj całość i poczekaj aż lekko stężeje. Dla zaostrzenia smaku dodaj wedle uznania soku z cytryny.
  4. Troszeczkę stężałą żelatynę rozlej do salaterki z rybą i resztą składników. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Przechowuj w lodówce.
Przepis zaczerpnięty - niezmodyfikowany  od Mamy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz