poniedziałek, 27 stycznia 2014

Śmietanowiec ze śliwkami

Śmietanowiec ze śliwkami 

na kruchym cieście


Śmietanowiec stanowi jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Nie jest suche tak jak typowa babka, murzynek, czy biszkopt. Nadzienie, jak sama nazwa wskazuje powstaje na bazie śmietany. Do nadzienia często dodaje się owoców - najczęściej brzoskwinie, wiśnie, czy śliwki. Często śmietanowca nazywa się także styropianem, ze względu na fakt, że masa śmietanowa jest dosyć sztywna i może konsystencją przypominać styropian. Niezrażeni ów nazwą - podejmujemy się wyzwania wypieku ciasta. Wynik okazuje się być zachwycający podniebienie - odważcie się i Wy!


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 120 dag kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)
  • 400 g śliwek: świeżych lub mrożonych (owoce powinny być rozmrożone i odsączone z soku)



Przygotowanie:
  1. Masło, mąkę i proszek posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej.

  2. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Do piany dodać przesiany budyń i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając.
  3. Blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać śliwki, Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche.

  4. Piec w temperaturze 180 C przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z moje wypieki

Autor: Czarna plomba
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz