niedziela, 21 czerwca 2015

Kurczak smażony na szybko z Tobago

Kurczak smażony na szybko z Tobago

- z papryką, groszkiem cukrowym i ananasem


Kuchnia karaibska słynie z nieskończenie długiej listy dań, głównie opartej na owocach morza. Można jednak w niej znaleźć wiele dań z mięsa drobiowego, które świetnie chłonie wszelkie marynaty. Tradycja marynat sięga odłegłych czasów - długo przed przybyciem na karaibskie ziemie białego człowieka. Za sprawą europejczyków ta metoda konserwowania żywności rozpowszechniła się na całym świecie. Tobago jest wyspą wchodzą w skład państwa Trynidad i Tobago. Leży u północno-wschodnich wybrzeży Ameryki Południowej, na północny wschód od Wyspy Trynidad. Tobago słynie ze swoich wysp koralowych, które przez ostatnie lata uległy znacznemu zredukowaniu. Tobago było miejscem osiedlenia wielu narodowości - Hiszpanów, Brytyjczyków, Francuzów, Duńczyków. Wyspę zamieszkiwali niewolnicy z Afryki, a także obywatele Chin, Indusi z Tamil Nadu. W XX wieku na wyspę napływała ludność z Wenezueli, czy Syrii i Libanu. Wszytskie ruchy migracyjne ludności napływowej ukształtowały dzisiejszą kuchnię Tobago. Kuchnia ta jest kolorowa, pełna rozmaitych smaków, ale jednocześnie tworzy zgraną całość. Tym razem nadszedł czas na potrawę szybką i pełną świeżych warzyw. Danie kusi kolorami. Jest syte i soczyste. Nie jest pikantne, dlatego idealne dla tych, którzy nie są wielbicielami ostrzejszych smaków. Potrawa świetnie będzie się komponowała z ryżem. Pomijając czas marynowania - przygotowanie potrawy zajmuje chwilę. Może i szkoda, bo przewracanie tych kolorów na patelni jest naprawdę przyjemnym dla oczu zajęciem.



Składniki dla 4 osób:
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 500 g filetu z piersi lub udek kurczaka, pokrojone
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1/2 średniej papryki czerwonej, pokrojonej
  • 1/2 średniej papryki żółtej, pokrojonej
  • 1 średnia marchew, pokrojona w paski
  • 200 g groszku cukrowego
  • 400 g ananasa, pokrojonego w kostkę i odcedzonego
  • 100 g niesolonych orzechów nerkowca, uprażonych

Przygotowanie:
  1. W dużej misce połącz sos sojoowym, z mąką kukurydzianą, cukrem i przyprawami: zielem angielskim, imbirem, solą i pieprzem cayenne. Obtocz w przygotowanej marynacie pokrojonego w kostkę kurczka. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  2. Odcedź mięso z marynaty. Rozgrzel olej na patelni i partiami usmaż kurczaka. Przełóż na talerz i odstaw.
  3. Na patelnie wrzuć cebulę, czosnek, paprykę i marchew i groszek cukrowy. Smaż warzywa, cały czas mieszając przez około 5 minut. 
  4. Dodaj ananasa, orzecy nerkowca oraz mieso kurczaka, Całość smaż do chwili aż wszytskie składniki się ze sobą połączą i odpowiednio rozgrzeją.
  5. Rozłóż potrawę na talerze. Najlepiej będzie komponowała serwowana z ugotowanym ryżem.




Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz