piątek, 10 kwietnia 2020

Zapiekanka z kurczaka z porem i pieczarkami

Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami

- zapiekanka w stylu brytyjskim


Królestwo Wielkiej Brytanii to Królewska Kraina Zapiekanek. Brytyjska kuchnia pełna jest przepisów na pyszne zapiekanki z rozmaitymi dodatkami. Najsłynniejsza z nich to Cottage Pie, czyli wiejska zapiekanka z mięsem i warzywami pod pierzynką z zapiekanego purre z ziemniaków, czy równie znana i bardzo podobna do niej Shepard's Pie.  Zapiekanka z mięsem z kurczaka, porem i pieczarkami to danie idealne pod wieloma względami. Po pierwsze - prostota składników - są szeroko dostępne i tanie. Po drugie łatwość wykonania - wystarczy wszystkie składniki podgrzać na patelni i wymieszać, włozyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć płat ciasta i zapiec. Po trzecie ekonomia - jak sprawnie pójdzie w 30-40 minut powstanie obiad, który domownicy, czy goście będą długo wychwalać. Po czwarte - nażresz się smacznie jak dzika świnia - czasami właśnie sednem sprawy szczęśliwego brzucha. Już nie raz powtarzałam, że cenię kuchnię brytyjską za jej prostotę i raczej długo tego zdania nie zmienię. Zapiekanki, które są uwielbiane przez większość tylko podtrzymują to zdanie. Zatem nie zwlekaj - gdy nie masz pomysłu, czasu i większych chęci do siedzenia w kuchni - maszeruj do sklepu po kurczaka, pora i pieczarki! I nie zapomnij o cieście francuskim, który jednak dodaje daniu po prostu szyku. Jemy oczami, więc to ma znaczenie. Zachęcam gorąco do przygotowania!



Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 por, pokrojony na cienkie talarki
  • 4 cienkie plastry boczku
  • 250 g pieczarek, pokorojonych na pół
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietany 
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 500 g mięsa kurczaka, grubo pokrojonego
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 
  1. Podsmaż lub ugotuj kawałki kurczaka. 
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
  3. Rozgrzej olej w średniej wielkości rondlu i usmaż pora wraz z boczkiem i pieczarkami. Kiedy pieczarki i por puszczą sos dodaj makę i mieszaj aż do zagęszczenia całości.
  4. Stopniowo dolewaj bulion i mieszaj na mniejszym ogniu. Dodaj śmietanę, łyżkę musztardy oraz mięso z kurczaka.
  5. Rozłóż powstałą masę do żaroodpornego naczynia i na wierzch wyłóż kawąłki ciasta francuskiego. Zapiekaj przez około 20 minut bez przykrycia.



Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz