niedziela, 6 grudnia 2015

Gubbröra - szwedzka przystawka jajeczna z anchois

Gubbröra

- szwedzka mieszanka chłopa



Gubbröra stanowi rodzaj tradycyjnej szwedzkiej sałatki-przystawki sporządzanej z jajek ugotowanych na twardo, słonych filetów sardeli z dodatkiem ziół jak koperek, pietruszka i szczypiorek. Sałatkę podaje się najczęściej w zestawieniu z ciemnym żytnim pieczywem. Jest to niezbyt ciężka przekąska często podawana w okresie świątecznym. Potrawa może być podawana na zimno, ale bywa również i na ciepło w postaci smażonej. Istnieje wiele wariantów sałatki, które mogą zawierać takie dodatkowe składniki jak między innymi czerwona cebula, kawior, sardynki i śledzie. Niekóre wersje zawierają ziemniaki. Gubbröra według szwedzkiej tradycji powinna być podawana z wódką, czy tez mniej bogatym w procenty, niemniej jednak dobrym szwedzkim piwem. Moja tradycyjna gubbröra została wzbogacona o niewielką ilość dodatków, bo wyłącznie o czerowną cebulę i odrobinę pasty kawiorowej. Ze względu na chwilowy brak ciemnego chleba w domu, podałam ją na pszennych tostach. W przeciwności do obowiązującej tradycji podałam z herbatą, nie trunkiem - jako, że pora była conajmniej nieodpowienia, poranna. 


Składniki dla 2-3 osób:
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka/słoiczek anchois
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki pasty kawiorowej
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
  1. Jajka, cebulę i filety anchois drobno pokrój. Posiekaj pietruszkę, koperek i szczypiorek. Wymieszaj wszystko dokładnie wraz z dodatkiem śmietany i pasty kawiorowej.
  2. Rozłóż sałatkę na kromki ciemnego pieczywa, ewentualnie zarumienione tosty. Przybierz listkami pietruszki, szczypioru lub koperku. Podawaj lekko schłodzone.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Sweden.se

Smacznego!

1 komentarz: