środa, 6 stycznia 2016

Rizogalo - grecki pudding ryżowy

Rizogalo

- waniliowy, ze skórką pomarańczy, pudding ryżowy po grecku


Kuchnia grecka w swoim asortymencie ma wiele do zaoferowania jeżeli chodzi o desery. Mają być przede wszystkim słodkie. Ciast, ciastek, czy nugatu jest bez liku. Pudding ryżowy nie jest deserem popularnym w Polsce, znacznie powszechniejszy jest ryż na mleku przygotowywany jako posiłek śniadaniowy. W wielu krajach pudding ryżowy jest powszechnie przygotowywany jako forma deseru. Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Sama nazwa dania pochodzi od dwóch wyrazów, z które określają główne składniki dania: ρυζι - ryzi - ryż oraz γάλα - gála - mleko. Do deseru dla urozmaicenia smaku dodaje się skórkę pomarańczy, wanilię, czy też przyprawę charakteryzującą kulturę kulinarną Grecji, czyli cynamon. Rizogalo doskonale sprawdzi się nie tylko pod postacią deseru, ale także jako dodatek do śniadania. Jest mleczno-kremowy i aksamitny, ma delikatnie słodki smak. Mimo, że rizogalo można spożywać zarówno na ciepło jak i pod schłodzona postacią, to w chłodne zimowe wieczory jak dzisiaj deser podany w formie gorącej będzie idealnym narzędziem do rozgrzania dłoni i zadowolenia podniebienia.



Składniki dla 4 osób:

  • 4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • około 5 cm skórki pomarańczy
  • 1/2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • mielony cynamon

Przygotowanie:
  1. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i dodaj skórkę pomarańczową. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. 
  2. Doprowadź do wrzenia, dodaj ryż, mieszając gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 30 minut lub do momentu ugotowania się ryżu.
  3. Wyjmij skórkę pomarańczową i dodaj budyń w proszku. Gotuj całość mieszając do momentu aż pudding zgęstnieje i zesztywnieje. 
  4. Rozlej pudding do salaterek i oprósz cynamonem. 
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz