poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa z chorizo

Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami

- sycąca hiszpańska sałatka



Kuchnia hiszpańska jest niezwykle różnorodna. W zależności od regionu - z jednej strony możemy się spotkać z tradycyjnymi, solidnymi i bardzo sycącymi posiłkami, z drugiej zaś powitają nas kolorowe, małe zakąski, czyli tapas. Można wymienić wiele symboli kulinarnych Hiszpanii - wśród warzyw - pomidory, z owoców, bezkonkurencyjnie pomarańcze, z potraw wspomniane już tapas, a także tortilla, czy słynna paella. Półwysep iberyjski słynie również z wyrobów wędliniarskich. Hiszpania jest rajem dla mięsożerców. Szynki dojrzewające i chorizo - to z pewnością dwa najbardziej znane rarytasy kunsztu hiszpańskich wyrobów wędliniarskich. Kiełbasa chorizo jest dla Hiszpanów istnym dziełem sztuki z krainy, która słynie z jej wyrobu, to jest Kastylii. Chorizo można podawać na rozmaite sposoby. Często stanowi dodatek do innych dań - na przykład jako nadzienie do hiszpańskich pierożków czyli empanadas, czy też ptysi, albo pokrojona w plastry dodawana jest do paelli. Tym razem kiełbasa chorizo stanowi znaczący składnik sałatki, który nadaje charakterystyczny, pikantny smak całości. Ponadto, świetnie współgra z lekko słodkim smakiem fasolki szparagowej, pomidorów i cebuli. Sałatka jest bardzo pożywna i zachwyca smakiem. Jest to doskonały wybór zarówno w ciepłe jak i chłodniejsze dni.



Sałatka dla 3-4 osób:
  • 1 pęto kiełbasy chorizo, drobno pokrojone
  • 4 podłużne pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w ćwiartki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • garść orzechów laskowych
Sos z natki pietruszki i oregano:
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnki, wyciśnięty
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:
  1. Usmaż do przyrumienienia kiełbasę chorizo, następnie odsącz z tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
  2. W rondlu wymieszaj pomidory z cebulą, oliwą, przyprawami: papryką, kminem rzymskim, pieprzem oraz cukrem. Duś na średnim ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż pomidory zmiękną.Przełóż odcedzone pomidory z cebulą i umieść je w dużej misce. Płyn zachowaj.
  3. Do tego samego rondla z płynem dodaj oliwę, czosnek, ocet oraz zioła. Dobrze wstrząśnij rondlem, aby składnik się odpowiednio połączyły.
  4. W międzyczasie ugotuj do miękkości oczyszczoną fasolkę szparagową. Opłucz pod zimną woda i odcedź.
  5. W misce z pomidorami i cebulą delikatnie wymieszaj pozostałe składniki,tj. chorizo, żółtą i zieloną fasolkę szparagową, orzechy oraz sos. 



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz